«Автомагістраль-Південь» за півроку відмила щонайменше 340 мільйонів лише через одну з «прокладок»
19.11.2020   //  

ТОВ «Автомагістраль-Південь» через пов’язаного посередника ТОВ «Медан» завищила вартість матеріалів на будівництві доріг  мінімум на 340 млн грн.

Про це йдеться в відеоблозі Інни Попович для «Watchdogs.Info»

«Автомагістраль-Південь» працює на дорозі Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. Це траса з батьківщини президента Володимира Зеленського, що першою потрапила до постанови Кабміну як така, що буде будуватися за кошти з Фонду для боротьби з COVID-19.

На роботи на цій трасі було виділено майже 3 млрд грн. Ділянки на цій трасі будуються зі шлакових відходів.  Сам цей доменновідвальний шлак безкоштовно забирають у великих підприємств, а потім фірми продають його дорожникам.

«Автомагістраль-Південь» включало у кошторис закупівлю шлаку у ТОВ «Медан».  Ця фірма зареєстрована сім місяців тому в універмазі у Вінниці, її власник і директор Денис Лободін із Чорноморська Одеської області. Він працівник згаданої «Автомагістраль-Південь».

«Медан» лише посередник, шлак вона закуповувала у ТОВ «Філ Гуд Інкорпорейтед» по 44 грн./т. А вже «Автомагістраль-Південь» цей шлак купувала удвічі дорожче – в середньому по 90 грн./т. Тобто різниця між цими цінами залишалась на посередницькій фірмі «Медан».

Через «Медан» дорожники купували і інші будматеріали по завищеним цінам. Наприклад, 14 квітня у підприємства «Застава»  фірма-посередник купила півтори тисячі пресованих поребриків по 62,5 грн./шт . А через два дні «Автомагістраль-Південь» купила їх у «Медан» по 111 грн./шт. Тобто, з переплатою в 44%.

Пісок у Петреківського рибгоспу «Медан» купло по 37,5 грн. за тону, а для «Автомагістралі-Південь» він вже коштував втричі дорожче – по 101 грн. Бетон за 2125 грн./кубометр для  держпідрядника  продали по 2850 грн./кубометр.

За сім місяців роботи «Медан» отримала від «Автомагістраль-Південь» понад 1,10 млрд грн. З урахуванням завищення цін через «посередника» мінімум на 30%, то на державних тендерах фірма списала на ці втрати більше 340 млн грн. Це майже 700 апаратів ШВЛ або 8,5 тисяч кисневих концентраторів, дефіцит яких зараз спостерігається в лікарнях.

Від «Наших грошей»

Власником ТОВ «Філ Гуд Інкорпорейтед» вказаний Юрій Проскура. Через цю фірму він також вказаний бенефіціаром ТОВ «Автомагістраль-Схід», де посаду керівника займає Артем Хижняк. ЗМІ називали його колишнім начальником відділу якості, техконтролю та нових технологій Служби автодоріг Дніпропетровської області.  «Автомагістраль-Південь» входить до Національної асоціації дорожників України.

Офіційно «Автомагістраль-Південь» належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Але контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь». Нині компанія є засновником Національної асоціації дорожників України. Президент НАДУ Тарас Сиротинський у квітні став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.