Мерія засекретила акти робіт по зупинкам за 20 мільйонів, які дорожчі львівських удвічі (фото)
18.11.2020   //  

В 2020 році Управління житлового-комунального господарства Полтавської міськради замовило робіт з проектування та капітального ремонту міських зупинок майже на 20 мільйонів. В підсумку, ідентичні до павільйонів на зупинках Львова полтавські павільйони удвічі дорожчі.

Про це йдеться в матеріалі «Махінації» (спільний проект «Полтавщина» та PTV).

Проекти ремонту зупинок ще в квітні за 960 тис грн. розробив Роман Мягкохілб. Гроші він отримав на ФОП-рахунок своєї сестри Анастасії Йовенко.

Замовником було заплановано капремонт 93 зупинок. На половині зупинок  будуть встановлені нові  павільйони, частина із них буде з моніторами, сіті-лайтами та відеоспостереженням. Старі ж павільйони було заплановано перенести на інші зупинки.

За розробленими проектами в вересні-жовтні Управління уклало десять угод з ТОВ «Будівельна компанія «Віват-Груп» (список тендерів та адреси робіт).

За опублікованими кошторисами, середня вартість нових зупинок складає 120 тис грн.,а з інформаційними моніторами вартість зростає до 160 тис грн. До цієї суми не входять роботи з монтажу, викопування ям та облаштування майданчиків.

Журналісти звернули увагу, що нові зупинки в Полтаві ідентичні (або дуже схожі) до зупинок у Львові. Склад, розмір  та зовнішній вигляд зупинок у Львові затверджені рішеннями міської ради.

За тендерною документацією останніх закупівель таких зупинок львівські райради купують нові павільйони не дорожче 50 тис грн. Наприклад, ТОВ «Стріт Комфорт» в якості підтвердження досвіду надало на тендер акти виконаних робіт, за якими фірма рік тому за виготовлення, ремонт та встановлення двох зупинок отримав майже 99 тис грн. Тобто, один павільйон з монтажем  коштував 50 тис грн. Матеріали, з яких виготовлені львівські зупинки ідентичні замовленим в Полтаві.

Схожі за конструкцією та матеріалами зупинки встановлені в багатьох містах та країнах. Наприклад, в російському Ростові-на Дону. У росіян вартість зупинки складає в перерахунку 118 тис грн., але до цієї суми включено монтаж, монітор та камери. Відповідно це дешевше зупинок Полтави.

У Полтаві, на відміну від Львова, акти виконаних робіт на будівництво зупинок отримати не можливо. Посадовці у відповідь на запити журналістів надсилають відписки і стверджують, що ці документи є комерційною таємницею.

«БК «Віват Груп» вже отримало за договорами з Управлінням ЖКГ Полтавської міськради 3,3 млн грн.

Від «Наших грошей»

Вартість десяти угод Управління житлового-комунального господарства Полтавської міськради з ТОВ «БК «Віват Груп» склала 18,55 млн грн. Ця фірма була зареєстроване в грудні 2017 року, через півроку почала отримувати держзамовлення. Це співпало зі зміною власника підприємства, яким став Олександр Педько з міста Зіньків Полтавської області.

За даними «Прозоро», на даний момент «БК «Віват Груп» уклало угод на 28,93 млн грн. Всі замовники виключно з Полтави і Полтавської області.

Більшу частину замовлень з «БК «Віват Груп» було укладено через відкриті тендери, де єдиним конкурентом було полтавське ТОВ «Агро спец буд». Фірми на аукціонах не торгувалися.