1,5 тис тестів полтавчан на COVID-19 забракувала київська лабораторія
16.11.2020   //  

Київська лабораторія «забракувала» 1,5 тис полтавських ПЛР-тестів, які замовляє державна установа «Полтавській обласний лабораторний центр». Про це написала «Полтавщина» з посиланням на начальника департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку Полтавського міськвиконкому Вікторію Лозу, яка розповіла цю історію на апаратній нараді у голови Полтавської ОДА 9 листопада.

«Лабораторний центр уклав договір з київською лабораторією, яка нещодавно у приблизно 1,5 тис зразках не виявила у пробірках РНК. Тобто, фактично забракувала. Це була партія з 23 жовтня. Не знаю, як таке сталося, нехай відповідають ці лабораторії. Вважаю, що про такі речі, як про вибраковку такої великої кількості тестів, потрібно говорити, адже обласна влада не знала про це», – повідомила виданню Лоза.

Водночас, керівник ДУ «Полтавській обласний лабораторний центр» Андрій Хайлов, який проводить ПЛР-тестування, вважає, що це робоча та повсякденна медична інформація, яку не слід виносити на загал та без пояснень. Він не бачить особливої проблеми у «вибраковці» полтавських ПЛР-тестів.

«Ці дослідження можуть завершуватись тим, що не такими були відбір, доставка та час. Міністр Степанов сказав, що 30% ПЛР тестів можуть бути недійсними. Ми надали місту 35 тис комплектів для тестів. Нам повернули 1,5 тис. Давайте порахуємо у відсотках — це норма чи ні? У відповідях сертифікованої київської лабораторії написано, що рекомендований повторний відбір. Ці повернуті нам тести — усі амбулаторні», – розповів Хайлов.

Від «Наших грошей»

Набір діагностичний «Biocore® SARS-CoV-2»

Згідно з «Прозорро», з 2 вересня по 4 листопада ДУ «Полтавській обласний лабораторний центр» замовляв набір реагентів для виявлення РНК коронавірусу 2019- nCoV методом ПЛР лише у київської компанії – ТОВ «АЛТ Україна Лтд».

За цей період полтавський лабораторний центр без конкуренції шість разів замовив «АЛТ Україна Лтд» 64 діагностичні набори «Biocore SARS-CoV-2» для виявлення РНК коронавірусу SARS-CoV-2 методом ЗТ-ПЛР у реальному часі (100 реакцій) СМ- SARS101-100 на загальну суму 599,1 тис грн.

Згідно з першими 5 угодами (за вересень-жовтень, 55 наборів), один набір коштував 9 600 грн., а згідно з останньою угодою від 4 листопада, такий набір коштував дешевше – 7 900 грн. «АЛТ Україна Лтд» у жовтні продавав іншим лабораторним центрам набори «Biocore SARS-CoV-2» також по 9 600 грн., а у листопаді теж дешевше – по 7 900 грн.

Вже після розголосу про «браковані» ПЛР тести – 11 листопада ДУ – «Полтавській обласний лабораторний центр» замовив послуги з проведення лабораторних досліджень (тестувань на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2) методом полімерної ланцюгової реакції  іншій фірмі – харківському ТОВ «Медичний центр здоров’я». Мова йде про 1300 послуг за 1,11 млн грн. Одна послуга коштує 855 грн., що відповідає середній ціні по Україні.

У липні 202 0р. фірма «АЛТ Україна Лтд» повідомила, що стала партнером ТОВ «Біокор текнолоджі ЛТД» Марини Бирсі, зокрема, щодо тест-системам для ПЛР-діагностики COVID-19. «На початку липня 2020 р. діагностичні набори для виявлення SARS-CoV-2 пройшли державну реєстрацію. Розпочато використання розробки в лабораторіях. Ціна наборів для виявлення SARS-CoV-2 в три рази нижче в порівнянні з продукцією західних виробників», – розповідали в «Біокор текнолоджі ЛТД» у серпні, пояснюючи, що реалізовуватися продукція буде через дистриб’юторів.

«АЛТ Україна Лтд» належить Василю Соколинському, який у 2000-2005 роках був співвласником ТОВ «Хімлаборреактив». Раніше до складу засновників «Хімлаборреактиву» також входив Борис Храновський, у його компанії ПАТ «Макрохім» Соколинський є підписантом. Соколинський та Храновський також є власниками ТОВ «Сигнум» та створеної у 2019 р. ТОВ «Торговий дім «Макрохім». Керівник «АЛТ Україна Лтд» – Дмитро Усмединський.

Згідно з «Прозорро», у 2017-2020 рр. «АЛТ Україна Лтд» виграла тендерів на 895,44 млн грн. Повідомлялося, що «АЛТ Україна Лтд» є одним з найбільших постачальників тестів на COVID-19.

Поліція у 2019 році вважала, що «АЛТ Україна Лтд» разом з деякими іншими фірмами входить до монопольних формувань, що у 2016-2018 рр. у змові з службовими особами Одеського національного медичного університету та інших державних установ, що перебувають під управлінням Міністерства охорони здоров`я України, під час державних закупівель, використовуючи ряд підконтрольних суб`єктів господарювання, неправомірно займалися колективною антиконкурентною діяльністю та завищували ринкові ціни, що призвело до розтрати бюджетних коштів у особливо великих розмірах.