СБУ розірвала договір про будівництво житлових будинків на 4,6 гектарах, де планувала отримати 327 квартир
13.11.2020   //  

Суд задовольнив позов Служби безпеки України і розірвав договір, укладений між СБУ і ТОВ «Домобудівна компанія № 7» про будівництво житла на ділянці по вул. Полковника Потєхіна, 9 у Голосіївському районі Києва. Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 29 жовтня.

СБУ і ТОВ «Домобудівна компанія № 7» (ТОВ «ДБК-7») 23 вересня 2014 року уклали договір про будівництва житлових будинків на ділянці по вулиці Полковника Потєхіна, 9.

За ним фірма взяла на себе зобов’язання завершити будівництво до 05.03.2019 та передати СБУ не менше, ніж 327 квартир. Відзначимо, що, за даними відкритих джерел, загалом планувалося будівництво 6 будинків на 3268 квартир.

26.11.2015 ДАБІ України надала дозвіл на виконання будівельних робіт на об’єкті. Однак, у липні 2017-го він був анульований.

У вересні 2017 року ДАБІ України відмовила у видачі нового дозволу на будівництво, у тому числі у зв’язку із невідповідністю розробленого фірмою «ДБК-7» проекту вихідним даним на будівництво.

В СБУ, зокрема, відзначили, що «ДБК-7» у 2015 році отримав погодження науково-технічної ради Мінрегіону на відхилення чинних будівельних норм при будівництві житлового комплексу. СБУ каже, що рішення цієї ради мають лише рекомендаційний характер, і фірма порушила умови виконання договору в частині здійснення проектування та будівництва об’єкту згідно з вимогами законодавства про основи містобудування та архітектурної діяльності. До слова, рішення науково-технічної ради Мінрегіону торік скасував суд.

Крім того, в СБУ зауважили, що розраховували отримати квартири до березня 2019 року, чого не відбулося.

Нагадаємо, на ділянці площею 4,61 га по вул. Полковника Потєхіна, 9, що перебуває у постійному користуванні СБУ, будувався ЖК Bergen. Проти цього активно протестували місцеві мешканці. Зокрема, вони вказували на те, що забудова може стати фактором деградації унікальних екосистем як лісової рослинності, так і надзвичайно цінних Голосіївських водотоків Голосіївського лісу.

ТОВ «ДБК-7» самостійно будівельні роботи не проводило, а залучило генпідрядника – ТОВ «БК «Азур Груп». У 2016-2019 рр співвласником цієї компанії було ТОВ «Фундамент Девелопмент», яке з 2019 року належить народному депутату від «Батьківщини» Андрію Пузійчуку, що наразі очолює Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Власником ТОВ «Домобудівна компанія № 7» є Богдан Перепелиця з Чернівців. У 2016 році Перепелиця був власником і керівником ТОВ «Домобудівельна компанія «Фундамент». Заступником гендиректора цієї компанії був нардеп Андрій Пузійчук. Брат нардепа Віталій Пузійчук донедавна був одним із власників ПАТ «Фундамент», яке долучалося до робіт по вказаній забудові.