Казарму за 44 мільйони зведе «Хозхімсервіс», якого суд наказав АМКУ витягти з «бану»
12.11.2020   //  

Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного 6 листопада за результатами тендеру замовила ТОВ «Хозхімсервіс» будівництво казарми за 44,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 1 грудня 2021 року фірма повинна буде збудувати казарму військового містечка №25 у селі Старичі Яворівського району Львівської області. В казармі також мають влаштувати всі інженерні мережі, протипожежні системи, охоронну сигналізацію, системи зв’язку, блискавкозахист і підпірну стінку, а також купити меблі та благоустроїти територію.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, ціни нижчі від інших тендерів.

Наприклад, гарячекатана арматурна сталь періодична класу А-III та гладка класу А-1 коштує 14 000-14 320 грн./т. В інших замовників ціни перевищують 16 тис грн./т.

Готові бетонні суміші В25 М350, В20 М250, В15 М200 замовили по 1 541 грн./куб. м, що відповідає найдешевшій суміші В15 М200 на сайті групи «Ковальська».

Порожниста одинарна ефективна керамічна цегла М100 теж дешева – 3,25 грн./шт.

Ліжка купили по 1 150 грн., тумбочки – по 570 грн., тверді стільці – по 256 грн.

Фірма отримала підряд без конкуренції, оскільки більше ніхто не прийшов на переговорну процедуру для потреб оборони, котра може бути успішною навіть з одним учасником.

У жовтні академія замовила «Хозхімсервісу» їдальню в цьому містечку за 73,58 млн грн.

Столичним «Хозхімсервісом» володіє Алла Кізіменко з Лиману на Донеччині, а керує її син Марк Олегович Кізіменко. Представниками фірми є Тимофій Таможніков, Наталія Кізіменко та Олександр Криворучко. Останні двоє керували ТОВ «Леман-Бетон» Лілії Таможнікової, доки його не переоформили на Артема Сушкова з окупованого Донецька.

Чоловік Алли Кізіменко Олег Кізіменко колись очолював Управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 році був звільнений.

У вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 року – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм.

За даними «Ліги антитрасту», Господарський суд м. Києва 3 листопада зобов’язав АМКУ виключити «Хозхімсервіс» із «чорного списку» змовників. Суд став на бік фірми-позивача і зазначив, що, оскільки замовники користуються зведеними відомостями, ведення яких не передбачено чинним законодавством, та не допускають до участі у закупівлях компанії, щодо яких АМКУ прийняті рішення, тому і намагання «Хозхімсервіс» готуватися до участі у закупівлях, збирати та подавати замовникам відповідні документи для участі є недоцільним та призведе до понесення збитків. Таким чином, суд вирішив, що наявність інформації про товариство у зведених відомостях позбавляє його права брати участь у закупівлях та зобов’язав АМКУ виключити інформацію про змову «Хозхімсервісу».

Рішення прийняла суддя Оксана Марченко, яка торік в іншій справі вирішила, що АМКУ може скільки завгодно вносити змовників у «чорний список», але вони можуть і далі вигравати підряди, поки судяться (див. «Суддя злила в унітаз тендерні бани АМКУ»).