Суддя з Окружного без аукціону віддала оточенню Кононенка родовище літію
11.11.2020   //  

Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Державну службу геології та надр надати ТОВ «Петро-Консалтінг» спецдозвіл на користування надрами літієвого родовища в Кіровоградській області.

Відповідне рішення суд прийняв 6 листопада (суддя Юлія Шрамко).

З судового засідання відомо, що «Петро-Консалтінг» в березні 2018 року звернулося до Держгеонадр з заявою на отримання на 20 років спецдозволу без проведення аукціону для видобування літієвих руд ділянка Добра, що знаходиться у Добровеличківському районі Кіровоградській області. Того ж року фірма ще раз направила заяву з оновленим пакетом документів.

Суд встановив, що фірма подала на затвердження пакет документів з отримання спецдозволу по схемі наявності в неї геолого-економічної оцінки запасів родовища. Отримання спецдозволу в 2018 році їй погодила Кіровоградська облрада та Міністерства екології та природних ресурсів.  Тобто, фірма подала документи для отримання спецдозволу по схемі «апробації», яка була суттєво змінені урядом з 2019 року.

Саму ж заяву Робоча група з питань надрокористування розглянула вже в лютому 2020 року і позитивного рішення не ухвалила. Після цього квітні Держгеонадара відмовила у видачі спецдозволу. «Петро-Консалтінг» відразу ж подала позов до ОАСК і домоглася в його забезпечення заборони для Держгеонадра на будь-які дії з літієвою ділянкою Добра.

Тепер суд розглянув сам позов фірми і встановив, що вона подала всі необхідні документи для отримання спецдозволу без аукціону через наявність в неї геолого-економічної оцінки запасів. Крім того, її заявка не отримала позитивного рішення без оголошення причин такого висновку. Тому суд не просто зобов’язав Держгеонадра поторно розглянути заяву, а винести по ній позитивне рішення – надати спецдозвіл на користування ділянкою літієвих руд Добра.

Це не перша спроба «Петро-Консалтінг» отримати в користування літієве родовище. В лютому 2018 року «Петро-Консалтінг» без аукціону отримала спецдозвіл на роботи на Шевченківському родовищі літієвих руд (Дніпропетровська область), яке є одним з двох розвіданих родовищ літію в Українн. Фірма тоді анонсувала, що підключить до проекту іноземного інвестора, а роботи розпочнуться з 2021 року.

Але в квітні поточного року Генпрокуратура в Касаційному адмінсуді Верховного суду домоглася скасування спецдозволу «Петро-Консалтінг» на Шевченківське родовище літію. Зокрема, суд вказав, що при видачі спецдозволу «Петро-Консалтінг» було використано прострочений протокол про оцінку запасів літію від 1989 року. Також Верховний суд вказав, що суди України не правильно тлумачили схему апробації, яка може бути використана тільки у виключних випадках.

Нині спецдозвіл «Петро-Консалтінг»  на Шевченківське родовище літію вказаний як недіючий.

На момент його отримання в 2018 році засновниками фірми були Олег Большаков зі Львова та Микола Єсипенко з Києва, керівником – Ігор Коломієць. Програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом» в «Петро-Консалтінг» повідомили, що директором фірми працює Тарас Ігнащенко – син Володимира Ігнащенка, радника тодішнього міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Ігнащенко-старший є сусідом тодішнього першого замголови парламентської фракції БПП Ігоря Кононенка – бізнес-партнера Петра Порошенка. У 2016 році журналісти зафіксували Ігнащенка серед тих, хто зустрічав Кононенка в аеропорту «Жуляни».

В серпні минулого року власником став Михайло Жернов,  він керуючий партнер інвестиційної компанії «Millstone&Co.» (Польща). Компанія в Україні мала інтерес в медіабізнесі, де перед президентськими виборами 209 року співпрацювала з людьми з оточення Кононенка.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України підозрює голову ОАСК Павла Вовка та його підлеглих у створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади.