Прокурори програли суд за дитсадок, замість якого біля моря зводять три 25-поверхівки (фото)
10.11.2020   //  

Суд відмовив заступнику прокурора Одеської області у скасуванні вихідних даних на будівництво житлового комплексу на Гагарінському плато, 5 в Одесі. Про це свідчить постанова П’ятого апеляційного адміністративного суду від 28 жовтня.

В лютому цього року заступник прокурора області звернувся до суду з вимогою скасувати містобудівні умови та обмеження, видані Департаментом архітектури та містобудування Одеської міської ради 23.08.2018.

Відповідно до цих МУО, товариству «Камертон» було дозволено проектувати багатоквартирний житловий комплекс з вбудованими громадськими приміщеннями, підземним паркінгом та дошкільним учбовим закладом на ділянці площею 1,48 га.

Прокурор зазначив, що ці МУО не відповідають Детальному плану території у межах вул. Генуезька, Піонерська, Французький бульвар, Гагарінське плато в м. Одесі, відповідно до якого на вказаній ділянці має бути дошкільний навчальний заклад площею 2300 кв м на 165 дітей.

Втім, суд у задоволенні позову прокурору відмовив. Суд зазначив, що згідно з Генпланом м. Одеса, який є основним видом містобудівної документації, територія по Гагринському плато, 5 розташована у межах зони Ж-5п – це територія багатоквартирної житлової забудови за рахунок реконструкції території.

Крім того, у зонінгу вказана територія теж визначена як Ж-5п – житлова.

Нагадаємо, Генеральний план м. Одеса був затверджений 25 березня 2015 року.

16 грудня 2015 року Одеська міськрада затвердила вказаний Детальний план території. Відзначимо, що ДПТ розробляється у відповідності до Генплану, і не може йому суперечити. У вказаному ДПТ ділянку на Гагарінському плато, 5 віднесено до навчальних зон О-2.

У подальшому 19 жовтня 2016 року Одеська міськрада затвердила план зонування території м. Одеси, у тому числі Приморського адміністративного району, де розташовується ділянка на Гагарінському плато, 5. У зонінгу і в Генплані на сьогодні ділянка на Гагарінському плато, 5 позначена як житлова зона.

ТОВ «Камертон» 16 серпня 2018 року уклало із Одеською міськрадою договір оренди ділянки 1,48 га на Гагарінському плато, 5 на 10 років для будівництва багатоповерхового будинку.

На ділянці будуються три 25-поверхові житлові будинки (ЖК Unity Towers) на 481 квартиру. Проти цього будівництва виступають місцеві жителі.

Відзначимо, що територія в даній частині міста вже забудована дуже щільно. Раніше місцеві журналісти дослідили, хто є бенефіціарами цієї забудови.

У листопаді 2019 року слідчі Головного управління Нацполіції в Одеській області розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем) за зверненнями двох осіб щодо протиправних дій службових осіб замовника будівництва ТОВ «Камертон» та Одеської міської ради із протиправного заволодіння та безпідставного оформлення прав на земельну ділянку по вул. Гагарінське плато, 5 шляхом використання завідомо підробних документів у сфері містобудування, протиправних рішень міської ради, а також намірів з ошукування майбутніх пайовиків будівельного кооперативу, яким залучаються кошти на будівництво.

Власниками ТОВ «Камертон» є колишній депутат Одеської міськради Костянтин Дехтяренко і кіпрська компанія «Тоносса Інвестментс Лтд», кінцевими власниками якої значаться двоє кіпріотів. Директором з будівництва фірми є Євген Ледовський, комерційним директором – Анатолій Філатов.