В Мінекономіки створили директорат для регулювання цін зловживаючих монополістів
07.11.2020   //  

Мінекономіки створив Директорат цінової політики та розвитку реального сектору економіки, який разом з Антимонопольним комітетом буде приймати рішення про запровадження державного регулювання цін на товари монополістів, які зловживають своїм становищем. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Наразі Мінекономіки розробляє проєкт постанови Уряду, яким пропонується затвердити відповідний Порядок  державного регулювання цін зловживаючих монополістів.

Порядком передбачається запровадження регульованих цін суб’єктів, що зловживають монопольним становищем шляхом вчинення цінових порушень. Таке регулювання триватиме до 120 днів.

Згідно проєкту, Мінекономіки визначено суб’єктом регулювання на загальнодержавних ринках. Отримавши від Антимонопольного комітету рішення про визнання «цінового зловживання», міністерство має прийняти рішення про запровадження цінового регулювання.

Поки Порядок регулювання цін порушників антимонопольного законодавства не затверджено. Але Мінекономіки вже створив спеціальний структурний підрозділ, що буде займатись цими питаннями. До складу Директорату увійдуть головні управління  – реального сектору економіки та цінової політики, а також експертні групи аналітичної підтримки прийняття рішень та з питань смарт-спеціалізації і ресурсоефективності.

Положення про директорат визначає основні його завдання, такі як аналіз стану розвитку реального сектору економіки, створення умов для виробництва сучасної конкурентоспроможної продукції, проведення економічного аналізу рівня та динаміки цін, затвердження і погодження цін (тарифів), внесення пропозиції щодо переліку товарів, ціни на які підлягають державному спостереженню у сфері ціноутворення тощо.

Завдання, функції та права управління цінової політики директорату та інших його підрозділів будуть затверджені окремими положеннями.