Забудовник не зміг отримати дозвіл ДАБІ на житловий комплекс у зеленій зоні за «Олімпійським»
06.11.2020   //  

Суд відмовив ТОВ «Інтерспорт» у задоволенні позову про зобов’язання Державної архітектурно-будівельної інспекції України видати товариству дозвіл на виконання будівельних робіт на «Будівництво спортивно-розважального комплексу з критим басейном та житловими приміщеннями по пров. Лабораторний, 7-а у Печерському районі м. Києва». Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 2 листопада.

У липні 2019 року ДАБІ України відмовила ТОВ «Інтерспорт» у видачі дозволу на виконання будівельних робіт на ділянці площею 3,09 га у пров. Лабораторний, 7-а.

На думку фірми, вказані у відмові причини є надуманими та такими, що не відповідають дійсності. У свою чергу ДАБІ це заперечила, наголошуючи на правомірності відмови.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку про доведеність наявності правових підстав для відмови «Інтерспорту» у видачі дозволу.

Так, суд встановив, що фірма не подала документ, необхідний  для прийняття рішення про видачу дозволу, а саме – інформацію про кваліфікаційні сертифікати.

Крім того, фірма не надала погодження проектної документації Міністерством культури, а також не зареєструвала проектну документацію в містобудівному кадастрі. Хоча і перше, і друге було вимогою вихідних даних на забудову.

Нагадаємо, у серпні 2018 року ТОВ «Інтерспорт» отримало містобудівні умови та обмеження для проектування спортивно-розважального комплексу з критим басейном та житловими приміщеннями у пров. Лабораторному, 7-а.

Будівництво заплановане на ділянці площею 3,09 га, яку фірма отримала в оренду на 15 років за рішенням Київради 2007 року. Відзначимо, що відповідно до Генплану – це територія зелених насаджень загального користування (рекреація, спортивні парки), де будівництво житла заборонено.

Між тим, 28.03.2018 ТОВ «Інтерспорт» уклав з ТОВ «Міжрегіональна будівельна компанія Лтд» договір про будівництво житлового комплексу за вказаною адресою.

Визначена у містобудівних умовах та обмеженнях висота об’єкту – до 73,5 м – перевищує дозволену у Центральній планувальній зоні столиці висоту (не вище 27 м).

Власниками ТОВ «Інтерспорт» є ТОВ «Едельбург Девелопмент» (50%), ТОВ «Траст Констракшн» (6%) і АТ «ЗНВКІФ «Дарвін» (44%).

Власниками ТОВ «Едельбург Девелопмент» є ТОВ «Київська універсальна будівельна» і кіпрська компанія «Комелія Холдінгс Лтд» (Comelia Holdings Ltd) Ірини Сімончук. Керівником «Едельбург Девелопмент» є Сергій Левцов, а представником фірми – його брат Валерій Лєвцов. Вони ж разом із Ольгою Солоп є власниками ТОВ «Київська універсальна будівельна».

Донедавна керівником ТОВ «Едельбург Девелопмент» був екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер. Сергій Левцов раніше був помічником Сергія Кучера, коли той був депутатом Київради. Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах.

Власником ТОВ «Траст Констракшн» є громадянин Туреччини Вахіт Мехмет Сачаклиоглу. Він же значиться керівником і кінцевим бенефіціарним власником інвестфонду «Дарвін».

Власником ТОВ «Міжрегіональна будівельна компанія Лтд» («МБК Лтд») є ТОВ «Вальтурн», власником якого є Надія Акішина. Фірма «Вальтурн» є співвласником ТОВ «Фазус» разом із Вячеславом Мармишем, екс-прокурором Шевченківського району, звільненим одразу після Майдану у 2014 році, після чого він перейшов на роботу в будівельну корпорацію «Укрбуд» Максима Микитася.