Тюремники знову замовили яловичину і крупи дорожче від ринку та інших силовиків
06.11.2020   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» Мін’юсту 4 листопада за результатами відборів по рамкових угодах уклала три угоди про закупівлю харчів загальною вартістю 37,29 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

  • ТОВ «Кариота» за 21,91 млн грн. до кінця року поставить 165 т замороженої яловичини першого сорту першої категорії на кістках у блоках за ГСТУ 46.019-2002 або техумовами з не гіршими показниками по 133 грн. за кілограм.

У вересні військова частина 1471 ДПСУ замовила заморожену яловичину першого сорту в блоках за тим же ГСТУ 46.019-2002 у півтора раза дешевше – по 85 грн./кг. Інші дві угоди частини передбачали ціни 76-79 грн./кг без ПДВ. З урахуванням податку це становить 9295 грн./кг, що майже в півтора раза дешевше від нинішньої договірної ціни тюремників.

Крім того, за даними моніторингу МінАПК, 30 жовтня середня ціна м’яса великої рогатої худоби від виробників становила 97 грн./кг, що на третину дешевше. Держкомстат у вересні показує середню споживчу ціну яловичини 143 грн./кг, але вона роздрібна.

У квітні 2019 року дирекція замовляла «Каріоті» таку яловичину майже за нинішньою ціною – по 130 грн./кг. Тоді це було в середньому на чверть дорожче від цін ДПСУ.

  • ТОВ «БМ-Консалтинг» на 9,76 млн грн. замовили 518 т різних круп за однаковою ціною 18,84 грн. за кілограм. Зокрема пшеничну, перлову, ячмінну та кукурудзяну.

Зараз у супермаркеті «Метро» перловку можна купити дрібним гуртом по 11,90 грн./кг, кукурудзяну крупу – по 13,38 грн./кг, пшеничну крупу – по 14,50 грн./кг, а ячмінну крупу – по 15,63 грн./кг. Це від чверті до півтора раза дешевше, проте не враховує доставку.

У жовтні військова частина 3014 Нацгвардії (Одеса) замовила перловку по 10,08 грн./кг, кукурудзяну крупу – по 14,70 грн./кг, пшеничну крупу – 11,04 грн./кг, а ячмінну крупу – по 10,56 грн./кг. Ціни від чверті до півтора раза нижчі, причому включають доставку.

Торік тюремники теж купували крупи дорожче від «Метро» та інших замовників.

  • ТОВ «Укральянспродукт» за 5,62 млн грн. поставить 520 т пшеничного борошна першого сорту по 10,80 грн. за кілограм.

Зараз у відкритих джерелах за такою ціною можна знайти краще борошно вищого сорту в роздріб або дрібним гуртом від десяти кілограмових пачок, але без врахування доставки.

Продукти оплачуватимуть протягом 60 банківських днів після поставки у тюрми по всій Україні до кінця цього року. Забезпечення виконання договорів становить 5% вартості.

Сума угод на 4% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 38,86 млн грн.

В окремих відборах також брали участь інші учасники рамкових угод, а саме ТОВ «Ес Енд Ей Груп», ТОВ «Фінінтертехнологія», ТОВ «Дніпро Рівер Груп», ТОВ «Емі Он».

Засновниками київської «Кариоти» є кияни Олександр Горбовський та Ігор Анатолійович Мироненко, народжений у 1966 році в Сумській області. Мироненко раніше був прописаний у Сумах по вул. Роменська, буд. 110, кв. 17, де знаходиться ДУ «Сумська виправна колонія (№116)», начальником якої він працював у 2000-их роках.

Нагадаємо, поліція Запорізької області із 2018 р. веде кримінальну справу проти фірм «Кариота», «Дніпро Рівер Груп», «Емі Он» і «Фінінтертехнологія». На думку слідства, вони закуповують курятину значно нижчої якості, яка не відповідає чинним санітарно-епідеміологічним нормам і встановленим договором умовам, та поставляють у державні організації та установи. Після перемоги на тендерах і укладення договорів вони подають замовникам довідки із завищеними цінами харчів, тоді як ринкові ціни не змінюються.

Маріупольською «БМ-Консалтинг» володіє та керує киянин Олександр Карабач. У 2017 році він звільнився з посади головного спеціаліста Державної пенітенціарної служби (нині ДКВС), а його дружина Ірина Карабач є головним спеціалістом Вищої ради правосуддя.

За даними системи «YouControl», раніше власником був тодішній директор Володимир Дем’яник, а до того – Володимир Славов, за якого директором був Дмитро Кураса.

Столичним «Укральянспродуктом» володіє та керує киянин Олександр Гончарук.