Оточення Королевської взяло 92 мільйони «Львіввугілля» на вуглезбагачення дорожче, ніж на Донбасі
04.11.2020   //  

ДП «Львіввугілля» 30 жовтня замовило ПАТ «Львівська вугільна компанія» послуги зі збагачення вугілля на 91,55 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч мають переробити 631 тис т рядового вугілля на вугільний концентрат марки Г(Г2)/ГЖ 0-13 зольністю 23-26% і вологістю не більше 12% за ціною 145 грн. за тонну.

У 2019 році «Львіввугілля» замовляло цій самій компанії аналогічні послуги за такою ж ціною 145 грн. за тонну. Ще раніше, у 2018 році її послуги обходились йому на 7% дешевше136 грн. за тонну, а в 2017 році в півтора раза дешевше – 95 грн. за тонну.

Таким чином, за останні три роки послуги компанії подорожчали в півтора раза.

При цьому зараз на Донбасі переробка коштує дешевше. Так, ДП «Первомайськвугілля» у серпні замовило збагачення вугілля до марки Г(Г2)ДГ 0-100 зольністю 23-28% по 120 грн. за тонну, що на 21% дешевше. А ДП «Селидіввугілля» в липні-серпні уклало угоди про збагачення вугілля до різних марок з максимальною зольністю не більше 13-32% за цінами 101 грн. і 125 грн. за тонну, що відповідно на 44% і 16% дешевше.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо влітку відкриті торги на переробку такої ж кількості вугілля за меншу очікувану ціну 85,61 млн грн. двічі відмінили через нестачу учасників. Очікувана ціна за тонну на торгах була на рівні 2018 року – 136 грн.

«Бізнес.Цензор» писав, що «Львівугілля» контролює бізнесмен Андрій Венгрін. Він заведений на західні шахти екс-міністром енергетики Володимиром Демчишиним, який раніше працював в інвесткомпанії ICU, котра обслуговувала бізнес Петра Порошенка.

«Львіввугілля» збагачує вугілля на потужностях «Львівської вугільної компанії», яка пов’язана з оточенням нардепа від «ОПЗЖ» Наталії Королевської, але через арбітражного керуючого Володимира Постоленка компанію контролює Венгрін, – вказувало видання в березні 2019 року. З листопада 2019 року арбітражним керуючим є Ірина Степаненко.

«Львівська вугільна компанія» є оператором єдиної на заході України вуглезбагачувальної фабрики – Червоноградської. Через це, за даними видання, Венгрін має вплив на обидва вуглевидобувні державі підприємства на заході: «Львіввугілля» та «Волиньвугілля».

Приватними акціонерами на третину державної «Львівської вугільної компанії» є ТОВ «Вантажно-транспортне управління», ТОВ «Іфорас» і «АСП Трейд Груп». Усі вони перереєстровані в Києві з окупованого бойовиками Луганська і відносяться до сфери впливу нардепа від «ОПЗЖ», екс-міністра соцполітики Наталії Королевської.

«Іфорас» належить Роману Зенову – першому заступнику голови Держпраці за міністра соцполітики Королевської. А «Вантажно-транспортне управління» належить ТОВ «Бас Тур» Дмитра Мазурчака і Дениса Ігнатьєва. Останній у 2012 р. був членом окружної виборчої комісії від партії «Україна – Вперед!» Королевської. І нарешті компанія «АСП Трейд груп» наразі заведено на її директора Михайла Будянського з Черкас.

У 2004-2006 рр.. серед засновників кількох луганських акціонерів «Львівської вугільної компанії» був чоловік Королевської – нинішній нардеп від «ОПЗЖ» Юрій Солод.