«Нафтогаз» за півмільярда шукає юристів судитися зі Словаччиною за арештований газ
04.11.2020   //  

АТ «НАК «Нафтогаз України» 30 жовтня оголосило відкриті торги щодо юридичних послуг очікуваною вартістю 15,00 млн євро, або 499,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На три роки планують замовити 36 тис годин юридичних послуг за очікуваною ціною 417 євро, або 14 тис грн. за годину. Переможець тендеру повинен буде дослідити можливість ініціювання інвестиційного арбітражного провадження проти Словаччини у зв’язку з діями її представників щодо виконання арбітражного рішення на користь компанії «Italia Ukraina Gas S.p.a.». Потім він представлятиме «Нафтогаз» у вказаному провадженні.

Для участі в торгах треба мати договір страхування професійної відповідальності із сумою не менше 50% очікуваної вартості закупівлі, тобто 7,50 млн євро. Крім того, вимагається досвід головного юридичного радника за 2014-2019 роки щодо успішного представництва позивача (українського інвестора), або відповідача (Україна), або позивача (іноземного інвестора) проти України в інвестиційному арбітражному провадженні, що розглядалось за Арбітражним регламентом Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Також учасник, афілійовані особи або члени мережі повинні мати два офіси в ЄС або по одному в ЄС та Британії. У кожному офісі має працювати не менше десяти юристів із права ЄС або Британії, в тому числі не менше місцевих адвокатів. До того ж, учасник, афілійовані особи або члени мережі повинні бути в одному з рейтингів за 2019 рік:

  • Chambers and Partners у категорії Arbitration (International) in Global Wide не нижче Band 1-3;
  • Who`s Who Legal у категорії Dispute Resolution або International Arbitration.
  • Legal 500 у категорії International Arbitration.

Нагадаємо, італійська фірма «IUGAS» у 2008 році звинуватила «Нафтогаз» у невиконанні контракту на постачання газу від 2003 року. У 2010-2011 роках юридичним радником у цій справі було ТОВ «Юридична компанія АВРК-Право», пов’язане з Дмитром Фірташем, а потім – міжнародна юридична фірма «White&Case LLP» (США, офіс у Франції). У 2013 році Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Нафтогаз» виконати контракт і поставити позивачу 13,1 млрд куб. газу за цінами 2003 року по $110 за тисячу кубів. А в 2017 році «Дзеркало тижня» із посиланням на джерело повідомило, що словацький суд арештував поставки газу зі Словаччини на адресу «Нафтогазу» на виконання цього рішення.

Із 2018 року «Нафтогаз» у цій справі представляє юридична фірма «Eversheds Sutherland (International) Llp» (Велика Британія). Вона вказала у системі «Прозорро» контактну адресу електронної пошти «serhii.uvarov@integrites.com» Сергія Уварова – радника української юридичної компанії «Інтегрітес» («Integritis») Руслана Бернацького.

Дружина останнього Наталія Бернацька (Севостьянова) з жовтня 2018 року по вересень 2019 року входила до складу Центральної виборчої комісії, а до того із січня 2015 року обіймала посаду першого заступника тодішнього міністра юстиції Павла Петренка.

Загалом «Нафтогаз» уклав з «Eversheds Sutherland (International) Llp» три угоди щодо цієї справи на суму 2,63 млн євро. Найсвіжіша річна угода від жовтня 2020 року передбачає погодинну ставку 317 євро, що на третину нижче від очікуваної ціни нинішніх торгів.