Теща «онурівця» отримала підряди на 200 млн, незважаючи на проблеми з документами у єдиного конкурента
03.11.2020   //  

29 жовтня Служба автомобільних доріг у Чернігівській області уклала три угоди з ТОВ «Спец Комплект Постач» на утримання доріг в регіоні та штучних споруд на них сумарною вартістю у 200,20 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За умовами контрактів «Спец Комплект Постач» буде утримувати дороги майже два місяці, до кінця поточного року. Дія договору може подовжуватись при виникненні «документально підтверджених об’єктивних обставин». Тоді співпраця з «Спец Комплект Постачем» «може продовжуватись на срок достатній для процедури закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20% суми».

Тендерами на утримання доріг в Чернігівській області окрім переможця  цікавились ТОВ «Транс Лайн Груп», ТОВ «ДС Пром Груп»,  ДП «Київський облавтодор» та ТОВ «Бахмачгазбудсервіс», що подавалися на конкурс. Проте до участі в торгах разом з «Спец комплект постачем» допустили  тільки «Бахмачгазбудсервіс». Всіх інших відхилили недоліки в тендерній документації. За мінімальної конкуренції ціна контрактів у двох тендерах зменшилась на 4%, у третьому найменшому за  44 млн гривен – на 7%.

«Транс Лайн Груп» намагалось по трьом торгам оскаржити свій недопуск та участь у них «Спец Комплект Постачу» та «Бахмачгазбудсервісу», проте адмінколегія АМКУ по кожній закупівлі відмовила в задоволенні скарги.

Як прокоментували експертка «Ліги антитрасту» Інеса Щербина, рішення стосовно відхилення скаржника ТОВ «Транс лайн груп»  правомірне, адже у компанії відсутні деякі документи, які вимагались умовами документації, зокрема специфікація на фарбу для горизонтальної розмітки доріг. Проте «Бахмачгазбудсервіс» був допущений неправомірно.

«Всупереч рішенню тендерної Колегії банківська гарантія ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» не відповідає умовам Документації, адже в ній відсутнє посилання на документ, з якого виникають базові відносини. Так, Документація була затверджена  головою тендерного комітету, а у банківській гарантії ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» – посилання на рішення, затверджене заступником голови тендерного комітету, що є невідповідністю умовам Документації», – зазначила Інеса Щербина.

Окрім того ТОВ «Транс Лайн Груп» звертало увагу адмінколегії, що пропозиція  «Бахмачгазбудсервісу» не відповідає вимогам тендеру «в частині підтвердження грошового покриття банківської гарантії»: на  виписці  по рахунку покриття відсутня печатка та не зазначена  посада/ повноваження особи, яка її підписала. Цей недолік у АМКУ трактували як «формальну помилку».

На думку  Інеси Щербини, таке трактування не відповідає діючим нормам:

«Відповідно до Закону, формальні помилки стосуються виключно тих документів, що складені (підготовлені) безпосередньо учасником процедури закупівлі, тому відсутність на виписці банку, що надана ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» у складі пропозиції,  підпису уповноваженої особи та відповідних документів для підтвердження повноважень не може бути формальною помилкою, тому не відповідає умовам Документації. Тому, рішення  про  допущення до аукціону пропозиції ТОВ “Бахмачгазбудсервіс” із зазначеними невідповідностями буде неправомірним».

Половина статутного капіталу у ТОВ «Спец Комплект Постач» належить Надії Кравс, тещі генерального координатора турецької групи компаній «Онур» в Україні Емре Караахметоглу. Його тесть – Петро Кравс, значиться директором ТОВ «Агросетон», яке входить до турецької  групи компаній «Онур». Ще 50% «Спец Комплект Постачу» належить Сергію Дяченко, який керує ТОВ на посаді директора. З початку року ТОВ «Спец Комплект Постач» виграв тендерів на 1,54 млрд гривень.