Друга спроба арешту ділянки заводу «Радар» за «Палацом «Україна», яку забудовує Ісаєнко, протрималася три тижні
03.11.2020   //  

Київський апеляційний суд скасував арешт земельної ділянки площею 1,36 га по вул. Предславинській, 35 у Києві, яка на праві постійного користування зареєстрована за ПАТ «Київський завод «Радар» і яку забудовує ТОВ «Катерпіллер». Про це свідчить ухвала від 7 жовтня.

Арешт на ділянку був накладений ухвалою слідчого судді Печерського райсуду м. Києва 16 вересня.

Це вже друга така ухвала. Перша ухвала про арешт ділянки була 23 червня, її скасував апеляційний суд 29 липня.

Арешт накладався у рамках кримінального провадження № 42020101060000192 від 27.05.2020, яке розслідує слідчий відділ Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури № 6.

Провадження розслідується за ч. 1 ст. 367 КК України за фактом неналежного виконання своїх службових обов’язків службовими особами ТОВ «Катерпіллер», у зв’язку із чим на ділянці по вул. Предславинській, 35 проводяться будівельні роботи із порушенням вимог містобудівного та земельного законодавства.

На думку слідства, ділянка використовується не за цільовим призначенням: замість «розміщення та експлуатації будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості» на ній будується житловий комплекс. Крім того, слідчі відзначають, що фірмі виданий дозвіл ДАБІ на реконструкцію майнового комплексу, а по факту – на ділянці повністю знесені існуючі будівлі і відбувається нове будівництво.

Нагадаємо, ТОВ «Катерпіллер» є замовником будівництва ЖК Stanford на вул. Предславинській, 35. Девелопером проекту є Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка.

 

Ділянка площею 1,36 га, на якій проводиться забудова, перебуває у постійному користуванні «Київського заводу «Радар».

15 січня 2016 року завод «Радар» уклав з ТОВ «Катерпіллер» договір про пайову участь у капітальному будівництві житлового комплексу з торгово-офісними приміщеннями на вказаній ділянці. З 2017 року цей договір є об’єктом розслідування НАБУ. У лютому 2018 році на ділянку 1,36 га, а також тоді ще не знесені 9 корпусів заводу за клопотанням детектива було накладено арешт, який, однак, у квітні 2019 року був скасований.

Відзначимо, що на початку 2018 року «Катерпіллер» подав в суд з вимогою зобов’язати завод виконувати зобов’язання за договором. Завод «Радар» подав зустрічний позов з вимогою розірвати договір. Суд призначив експертизу у справі. Однак, у жовтні 2019 року сторони відкликали свої позови, і суд провадження у справі закрив.

Дозвіл на виконання будівельних робіт ТОВ «Катерпіллер» отримав в ДАБІ у квітні 2019 року за рішенням Окружного адмінсуду м. Києва від 19.12.2018, яке залишив без змін апеляційний суд у березні 2019 року.

ПАТ «Київський завод «Радар» входить до Державного концерну «Укроборонпром».

Засновниками ТОВ «Катерпіллер» є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд» і ТОВ «Спецмехбуд 21». Генпідрядником будівництва є ТОВ «Бориспільміськбуд», девелопером – ТОВ «Перфект Груп Інвест».

«Спецмехбуд 21», «Бориспільміськбуд» і «Перфект Груп Інвест» входять в групу компаній Perfect Group, пов’язану із нардепом від ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Кінцевими власниками «Канетро Холдінгс Лтд» значаться громадянин Індії Кумар Кульдіп та Дмитро Мармуляк з Кременчука.

«Канетро Холдінгс Лтд» також є власником ТОВ «Расмус», пов’язаного з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. Мармуляк має зв’язки із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром. ТОВ «Расмус» теж є замовником ряду забудов у столиці, девелопером яких є компанія Bud Development («Арсенал House» на вул. Московській, 7, ЖК Victory V на проспекті Перемоги, 5-Б та ін.).