«Артемсіль» призначила «крайню» в схематозі з продажем солі, але вона пручається в поліції
03.11.2020   //  

Працівниця «Артемсолі», призначена на держпідприємстві винною за штраф від АМКУ, звинувачує ДП у фальсифікації результатів службового розслідування та ігноруванні ролі керівництва у вчиненні порушення. За її заявою поліція порушила кримінальну справу, повідомляє «Ліга антитрасту».

Рішенням АМКУ від 13 листопада 2018 року № 621-р на ДП «Артемсіль» було накладено штраф у розмірі 13 373 052 грн. за зловживання монопольним становищем на ринках первинної реалізації солі для промислової переробки та солі кухонної протягом 2015 – 2016 років. «Артемсіль» застосовувало різні ціни до угод із різними покупцями солі (комусь дорожче, комусь без об’єктивних на то причин – дешевше) та створювало перешкоди доступу на ринок покупців солі (відмовлялось без об’єктивних причин продавати сіль окремим компаніям).

Але на цьому історія не закінчилась. В «Артемсолі» почали шукати авторів подібної вибірковості, провели службове розслідування та «призначили» винних. Однією з винних виявилась інженер 1 категорії відділу маркетингу, яка не погодились з результатами службового розслідування та звинуватила самих «розслідувачів» у фальсифікації матеріалів.

Підставами для службового розслідування слугували висновки АМКУ, які Комітет направив «Артемсолі» у поданні з попередніми висновками по зазначеній справі.

Серед іншого Комітет встановив, що «Артемсіль» необґрунтовано надавала 5% знижку компаніям, що порушували вимоги дилерських контрактів, замість того, щоб застосувати до них передбачені договором санкції. За наслідком підприємство за півтора року недоотримало дохід у розмірі 2,4 млн. грн.

Відразу після отримання попередніх висновків в.о. директора «Артемсолі» своїм наказом створив комісію. За висновками комісії винними у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції є працівники відділу маркетингу, яких притягли до дисциплінарної відповідальності, а посаду заявниці – інженера 1 категорії відділу маркетингу – скоротили.

Інженер не погодилась з таким розкладом і у лютому 2019 року подала заяву про кримінальне порушення.

Як зазначає заявниця, створена наказом в.о. директора «Артемсолі» комісія провела необ`єктивне, упереджене та не в повному обсязі службове розслідування, за результатом якого складено завідомо підроблений офіційний документ «Акт службового розслідування».

Відділи збуту, логістики, юридичний відділ та саме керівництво підприємства комісія не перевірила. Хоча, за твердженням заявниці, застосування/не застосування санкцій до покупців солі – не відноситься як до її повноважень, так і до повноважень відділу маркетингу, який єдиний перевірявся.

Досудове розслідування двічі продовжувалось через необхідність проведення слідчих дій, які не встигали провести через вкрай напружену ситуацію в країні, відсутності наявних свідків та очевидців вчиненого правопорушення. Потім у листопаді 2019 року поліція вирішила закрити кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Але прокурор скасував постанову про закриття справи та розслідування продовжилось.

25 вересня 2020 року слідчий суддя знов продовжив строк досудового розслідування до 30 березня 2021 року.

Посилання на рішення суду http://reyestr.court.gov.ua/Review/91880384.