Держгеонадра залишили газове родовище сімейній фірмі з групи «Фактор» Тищенка
02.11.2020   //  

Голова Державної служби геології та надр Роман Опімах наказав видати ТОВ «Союз-Будресурси» спецдозвіл на видобування нафти та газу з надр Ярмаківського родовища в Полтавській області.

Відповідний наказ №451 було підписано 20 жовтня. Запланований строк дії документу – 20 років.

Спецдозвіл буде видано без проведення аукціону, відповідно до пункту 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами. Він, зокрема, передбачає видачу дозвільного документу за результатами наявності у фірми геологорозвідувальної інформації, яку вона зібрала під час попередніх робіт на родовищі.

За даними державного «Геоінформ України»,  «Союз-Будресурси» вже мало спецдозвіл на згадане Ярмаківське родовище, десятирічний термін дії якого закінчився в лютому 2020 року. В Реєстрі впливу на  довкілля в минулому році фірма заявила про плани пробурити дві пошукові свердловини.

Власником «Союз-Будресурси» є зареєстрована в Англії компанія «Фактор петролеум лтд», бенефіціаром якої вказана Олена Тищенко – екс-керівниця Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства та колишня дружина засновника групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка.  Інша фірма з цієї групи – ТОВ «Укройлпродукт» після зміни влади в 2014 році отримала конфіскований бензин біглого Сергія Курченка, який зберігався на державному ««Укртранснафтапродукт». Бензин було продано за заниженими цінами, а частина нафтопродуктів взагалі була оголошена «нетоварною рідиною жовтого кольору», вивезена без документів і продана за готівку. СБУ оцінювала збитки від цих оборудок у 250 млн грн. Отримані ж за проданий бензин кошти «Укртранснафтопродукт» розмістило на депозиті в «Фортуна Банк» Тищенка під 1% річних.