COVID-19. «ЕДБ» зачищає мільярдний тендер від інших конкурентів картелю
30.10.2020   //  

27 жовтня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скаргу ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» на тендері з поточного середнього ремонту дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка очікуваною вартістю 1,06 млрд гривень. Про це стало відомо з рішення АМКУ, опублікованого на сайті «Прозорро».

Організатором тендеру виступила Служба автомобільних доріг у Кіровоградській області. Всього Кіровоградська САД допустила до торгів 6 компаній – окрім Скаржника, три компанії з Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», – а також Консорціум «Блек Сі Консорціум» з орбіти Олександра Ярославського, та азербайджанську AzVirt MMC.

Третина від очікуваної вартості цього тендеру – 300 млн гривень – фінансується за рахунок Фонду боротьби з COVID-19.

«Енергетично-дорожнє будівництво» поскаржилося лише на допущення консорціуму та азербайджанської компанії. Згідно з позицією Скаржника,  тендерні пропозиції компаній мають численні невідповідності умовам тендерної документації. Зокрема, Консорціум у складі своєї ТП надав договір на поставку асфальтобетонної суміші та ЩМАС, укладений між ТОВ «ДС Пром Груп» та ТОВ «Блек Сі Констракшн», а не учасником закупівлі – «Блек Сі Консорціум». При цьому Кіровоградська САД виявила цю невідповідність і надала час компанії на усунення недоліку до 13 жовтня, проте Консорціум цього недоліку не виправив і мав би бути відхиленим за цих підстав. Гарантійний лист про безперебійне постачання асфальтобетону компанії виданий також «Блек Сі Констракшн», а не самому Консорціуму. Така сама ситуація і з документами щодо підтвердження наявності вимірювальної лабораторії – Консорціум надав довідку, стороною в якій є не він сам, а вищезгаданий «Блек Сі Констракшн».

Окрім цього, на думку «ЕДБ», Консорціум у складі своєї ТП не підтвердив можливість залучення достатньої кількості асфальтобетонних сумішей та ЩМАС згідно з технічним завданням, зокрема об’єми крупнозернистих і дрібнозернистих асфальтобетонних сумішей, вказаних у договорі, є меншими, ніж ті, що є в Технічному завданні.

На думку Скаржника, AzVirt MMC вказав різну інформацію щодо відстані транспортування асфальтобетонних сумішей у транспортній схемі – у графах «Місце доставки» та «Перелік автомобільних доріг» вказані різні кілометражі, а це може бути порушенням умов тендерної документації. Ще одним недоліком є те, що компресорну станцію Atlas Corco у ТП компанія позначила як власну – в той же час у свідоцтві про реєстрацію машини власником вказана українська компанія – ТОВ «Азвірт Україна».

У випадку згоди АМКУ з позицією Скаржника, на тендері, окрім «ЕДБ», залишаться тільки представники дорожнього картелю – «Ростдорстрой», «Автострада» та «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Власниками канівської фірми «Енергетично-дорожнє будівництво» є кияни Володимир Хмарук, Андрій Косіцин, Юрій Клімов, Олександр Кіблик та Антоніна Жолобчук. Найбільше контрактів у системі Укравтодору протягом 2016-2020 років компанія взяла у Вінницькій та Хмельницькій службі автомобільних доріг – близько 1,92 млрд гривень.