АМКУ розслідував змову трьох фірм Григоришина на тендерах обленерго Григоришина
30.10.2020   //  

АМКУ завершив розслідування змови між трьома компаніями з групи Костянтина Григоришина на тендерах обленерго, що належали йому ж. Компаніям загрожує штраф та заборона на три роки приймати участь в торгах, повідомила «Ліга антитрасту».

ТОВ «Інвестиційна компанія «Енергетичні Ресурси», ТОВ «Енерджі Сервіс» і ТОВ «Енерджі Інжиніринг» брали участь у тендерах з 2010 року, отримуючи підряди обленерго, акціонером яких була група Григоришина. Здебільшого, це були підряди на будівництво, ремонт та реконструкцію трансформаторних підстанцій або їх технічне переоснащення.

За даними з системи «Прозорро», лише за останні чотири роки ці фірми разом взяли участь щонайменш у дев’яти закупівлях на суму 190 млн грн. Щонайменш у чотирьох процедурах на 157 млн грн взяли участь дві з трьох фірм.

Частіше вигравали «Енергетичні Ресурси» – від 7 перемог. Мінімум по три підряди отримали «Енерджі сервіс» і «Енерджі інжиніринг».

При цьому компанії не демонстрували цінової конкуренції на аукціонах, та або взагалі не понижували ціну, або зниження було дуже незначним (до 1%).

«Перше засідання АМКУ з розгляду цієї справи відбулось 29 жовтня. До кінця 2020 року очікуємо, що Комітет прийме рішення. Компаніям загрожує штраф до 10% річного доходу та заборона участі у торгах на 3 роки», – повідомила «Ліга антитрасту».

Довідково:

«Енергетичні ресурси» зі статутним капіталом 5 тис грн. Раніше належали Миколі Лавруші. Він керував нині ліквідованим ТОВ «Енергомережі», яким володіли група «Енергетичний стандарт» Григоришина і британська «Пембрук Ріал Естейт Лімітед».

Фірма «Енерджі Інжиніринг» створена у Луганську в 2006 р. під назвою «ДП ЛЕО», засновниками були Юрій Бондаренко та Едуард Паскевич з Кременчука Полтавської обл. У 2007 р. основним власником стало ТОВ «Група «Енергетичний стандарт»-Україна» Григоришина, а в 2012 р. фірму переоформили на кіпрську «Сетемпіо Холдінгс Лімітед».

«Енерджі Сервіс» раніше було зареєстровано на Дмитра Призюка та кіпрські офшори «Месда трейдінг лімітед» і «Рістом ентерпрайзес лімітед». Остання фірма фігурувала у складі засновників компаній «Веста-Компані», «Трансмолоко», «Мастейн» і «Метриком», через які у 2014 р. із «Приватбанку» було виведено $147 млн. Директором був  Ігор Вінніков, який у 2014 р. очолював департамент закупівель НЕК «Укренерго» по квоті Григоришина.