Хто завищує ціни на ліки
29.10.2020   //  

В Україні різниця в цінах між найдорожчими та найдешевшими ліками сягає 500-700%. Серед ліків, придбаних за завищеними цінами, є препарати, які мають сумнівні лікувальні властивості.

Такі результати аналізу моніторингу «Нашими грошима» усіх закупівель ліків через «Прозорро» у період з березня по червень 2020 року. «Наші гроші» продивилися 13 653 тендерів за цей період, і після їх опрацювання внесли до екселівської таблиці 117 580 записів по лікам (Закупівлі ліків березень-червень 2020 р.).

В середньому з кожної закупівлі до таблиці увійшло 9 назв різних лікарських препаратів. По кожному з них є короткий опис, зазначено, яку кількість упаковок чи флаконів було придбано і по якій ціні. Крім того, по кожній закупівлі вказано замовника та продавця, сума договору, кількість учасників тендеру, дата підписання договору, а також місто.

Різниця в цінах

Найбільший розрив між цінами «Наші гроші» виявили на закупівлях мельдонію.

У квітні Лиманський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів замовив ТОВ «Укрмедекспорт» упаковки під торговою назвою Мілдронат Grindeks по 737,38 грн. А госпіталь Державної прикордонної служби України (в/ч 1563) того ж місяця придбав у ТОВ «Бадм-Б» Метамакс (Дарниця) по 92,72 грн. Різниця між найдорожчою ціною та найдешевшою – майже у 8 разів або 700%. Середня ціна склала 317,8 грн.

КНП «Обласний перинатальний центр» (Житомир)  у червні замовив у КП «Аптека «Міжлікарняна» (теж Житомир) перекис водню по 17,46 грн. за флакон. А КП «Гейківська багатопрофільна лікарня з надання психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради купила такий перекис водню у ТОВ «Бадм-Б» в 5,6 разів дешевше – по 3,14 грн. Середня ціна склала 5,33 грн. за флакон.

Різницю у три рази між найдорожчою і найдешевшою ціною була зафіксована під час закупівель аскорбінової кислоти, Цефтріаксону та спирту.

КНП «Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської облради» замовив ТОВ «Укрмедекспорт» аскорбінову кислоту по 41,54 грн. за упаковку, в той час як військова частина А 1446 (Рівненщина) купила її у ПАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» по 14,91.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Заліщицького району Тернопільської області замовив ОКМ аптека №104 Цефтріаксон (порошок для розчину для ін’єкцій) по 267,50 грн. за упаковку. Водночас, КНП «Кривоозерська центральна районна лікарня Кривоозерської районної ради» придбав його у ТОВ «УКРЕРА» по 92,41 грн.

А Ліщанський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів Хмельницької облради замовив ТОВ «Торг-МТК» етиловий спирт 96% по 49,60 грн. Натомість Краснокутський професійний аграрний ліцей на Харківщині купив у КП «Фармація» три флакони по 17,10 грн.

Замовники дорогих ліків

«Наші гроші» знайшли десятки випадків, коли замовники купляли ліки по завищеним цінами. Окрім вищезгаданих закупівель, лікарські препарати значно дорожче ринку та середньої ціни по країні купляли:

  • КУ «Маріупольська спеціалізована школа з поглибленим вивченням новогрецької мови І-ІІІ ступенів № 46» Маріупольської міськради замовила ТОВ «Перша маріупольська соціальна аптека» Парацетамол по 10,28 грн., що майже вдвічі дорожче від середньої ціни по Україні
  • КНП «Інфекційна лікарня м. Костянтинівка» купила у ТОВ «Бадм-Б», а «Овідіопольська центральна районна лікарня» в Одеській області у ТОВ «Фарма-Світ» пігулки Азитроміцин по 101,31 грн. та 99,62 грн. відповідно за упаковку – вдвічі дорожче за середню ціну ринку
  • КЗ «Криворізький психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської облради замовив ТОВ «Восток-Фарм» препарат Метотрексат у півтора-два рази дорожче від аптек – по 239,44 грн.
  • Амбулаторії Шалигинської селищної ради в селі Ходине на Сумщині купила у ТОВ «Торговий дім Медсвіт» зеленку по 10,7 грн. за флакон, що на 77%, тобто у понад півтора рази дорожче від середньої ціни
  • КНП «Галицька лікарня» Галицької райради Івано-Франківської області та КП «Центральна міська клінічна лікарня» Франківської міськради придбали у ТОВ «Укрмедекспорт» антибіотик Метронідазол по  51,71 грн. за упаковку, що в півтора рази дорожче за середню ціну
  • Військова частина 1493 Чопського прикордонного загону закупила 50 упаковок анальгіну у ФОП Стец О.В.за 9,63 грн за пачку, що у 1,5 рази дорожче середньо ціни
  • КНП Сумської обласної ради «Обласна дитяча клінічна лікарня» придбала у ТОВ «Укрера» Фуросемід у півтора рази дорожче від інших замовників (по 12,35 грн.)
  • КУ «Обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю» Запорізької обласної ради у квітні замовила ТОВ «БаДМ» заспокійливий препарат Корвалол у 1,5 рази дорожче від його середньої ціни по Україні – по 17,05 грн.

Підрядники, які продають ліки за завищеними цінами

Фірми, що поставлять медичним закладам та іншим бюджетним установам ліки за завищеними цінами, пов’язані з екс-депутатами, екс-міністром, чиновниками, деякі з таких підприємств фігурують у кримінальних справах.

Найчастіше лікарські препарати за завищеними цінами, що виявили «Наші гроші», продавало ТОВ «Укрмедекспорт». У цієї фірми дорого замовляли:

  • Адреналін КП «Надвірнянського некомерційного центру первинної медичної допомоги»
  • Амізон КНП  «Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги»
  • Платифілін КНМП «Рогатинська центральна районна лікарня» Івано-Франківської області
  • Метронідазол двом лікарням з Івано-Франківська
  • Церебролізин КНМП «Рогатинська центральна районна лікарня» Івано-Франківської області.

Кінцевим бенефіціаром та керівником ТОВ «Укрмедекспорт» значиться Ольга Билів. Раніше у засновниках компанії була дружина екс-міністра палива та енергетики, екс-нардепа Ігоря Насалика – Гузял Насалик. Ольга Билів є кумою сім’ї Насаликів, про що Ігор Насалик сам підтвердив у інтерв’ю місцевому виданню. Під час того, як Ігор Насалик був міським головою Калуша, заснована його дружиною компанія вигравала більшість тендерів на постачання медикаментів у Калуську лікарню, попри завищену вартість препаратів.

Фірми зі схожими назвами – ТОВ «БаДМ» та ТОВ «Бадм-Б»  – продають за завищеними цінами Азитроміцин та Корвалол. Ці дві фірми є одними з найбільших постачальників ліків. Згідно з «Прозорро», за останні чотири роки вони разом виграли тендерів на загальну суму 4,27 млрд грн.

Засновником «БаДМ» є кіпрський офшор «Ліорко Інвестментс Лімітид», а кінцевими бенефіціарами значаться Олександр Дитятковський та Олександр Суходольський. Ця фірма разом з Олександром Дитятковським також є засновниками ТОВ «Бадм-Б».

Кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фарма-Світ», яка вдвічі дорожче середньої ціни по Україні продала Азитроміцин Овідіопольській лікарні в Одеській області, є Вадим Смаглій. Компанія фігурувала у кримінальному провадженні щодо підробки і реалізації у медзакладах фальсифікованих антисептичних засобів.

Засновником ще однієї одеської фірми ТОВ «Імуно-Фарм», яка у 1,5 рази дорожче ринку продала лікарні Барбовал, є одесит Віктор Біньямін Пеколок Адлер з Ізраїлю, а керує нею Катерина Єфремова. До 2019 р. «Імуно-Фарм» належав Григорію Бібергалу – ексфутболісту і колишньому президенту ФК «Чорноморець», а до 2018 р. – йому ж та Палу Сінгу Равіндеру з Індії.

Заступниця начальника Держлікслужби в Одеській області Валерія Ляшенко-Щербакова вказала в декларації кандидатки на цю посаду за 2018 рік зарплату від «Імуно-Фарму». Контактний номер телефону «Імуно-Фарму» +38 (048) 233-10-45 також використовують місцеві ТОВ «Берег-Фарм» Ганни Чекіти-Гладкої і ТОВ «Южфарм» Геннадія Чабанюка. Ганна Чекіта-Гладка – це родичка колишнього нардепа від «БПП» Геннадія Чекіти: вони володіють ПрАТ «Будгідравліка» та низкою інших фірм.

Засновницею ТОВ «ТД Медсвіт», що поставила амбулаторії дорогу зеленку, є Валентина Гурьєна. Раніше вона керувала нині припиненим АТ «Медтехніка-Суми» відомого сумського бізнесмена Ігоря Збукарєва та Ольги Збукарєвої. У 2010 р. Гурьєна балотувалася до Сумської облради за списками «Сильної України», міську організацію якої на той час очолював Ігор Збукарєв. За часів Януковича Валентина Гурьєна була заступником голови галузевої ради підприємств з питань медичної практики та фармацевтичної діяльності при Сумській ОДА. Валентина Гурьєна разом з Ольгою Збукарєвою і Віктором Гузенком є засновниками громадської організації «Сумська районна лікарняна каса».

Закупівлі ліків, ефективність яких не доведено 

Серед лікарських засобів, придбаних за завищеними цінами, є Мель доній Актовегін, Барбовал, Корвалол, Аміксин, Лавомакс. Вони не мають доведеної ефективності, а деякі з них вчені відносять до непотрібних.

Зокрема, за даними журналу «Власть денег», учені відводять Актовегіну перше місце у переліку непотрібних ліків. Лікарі призначають його усім підряд: породіллям і вагітним, для лікування опіків, реабілітації після інфарктів і інсультів. Він містить витяжку з телячої крові, що нібито сприяє насиченню киснем клітин людського організму і загальному оздоровленню. Але даних про клінічні випробування ліків немає. У США і Європі Актовегін взагалі заборонений. Він продається виключно у країнах СНД, Китаї та Південній Кореї. В Україні цей препарат входить у п’ятірку найбільш продаваних.

Щодо заспокійливого препарату Барбовал виробництва АТ «Фармак», препаратів Корвалол-Дарниця виробництва ПрАТ «ФФ «Дарниця» та Корвалол і Корвалол Н виробництва «Фармак», то за даними «Власть денег», до їх складу входить сильнодіючий препарат фенобарбітал, який не впливає на перебіг і результат серцево-судинних захворювань, але накопичується у тканинах організму, з часом руйнуючи їх. Як пише у блозі ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун, через токсичність і взаємодію з іншими ліками фенобарбітал заборонений у низці країн.

Тилорон використовується лише на пострадянському просторі під торговими назвами Аміксин і Лавомакс. У дослідженнях на мишах препарат показав себе як індуктор інтерферону. Хоча наявні дослідження, які вказують, що його імуностимулююча дія не корелює з противірусним захистом. Під час перших випробувань препарату на людях не вдалося виявити підвищення продукції інтерферону. Подальші дослідження у США було зупинено. За опублікованим у PubMed дослідженням, у дослідах на людях препарат не показав ефективності та безпечності. Він не відповідає вимогам доказової медицини.