COVID-19. МОЗ відсіяв на чверть дешевші томографи за вагу пацієнта до 205 кг, а не 220 кг
29.10.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 23 і 26 жовтня уклало три угоди про поставку комп’ютерних томографів в опорні лікарні до кінця 2020 року на загальну суму 774,20 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Усі томографи будуть укомплектовані монітором ЕКГ, робочою станцією обробки даних, рентген-захисним склом, джерелом безперебійного живлення, автоматичним болюсним інжектором, силовим розподільчим щитом та медичним принтером для сухого друку знімків. Постачальники встановлять, налагодять і протестують томографи, забезпечать супровід введення в експлуатацію та навчать персонал. Гарантія складає три роки.

ТОВ «Протек Солюшнз Україна» за 650,20 млн грн. поставить 44 томографи:

  • 21 штука – Revolution EVO на 64 фізичних зрізи за оберт і 128 реконструйованих зрізів виробництва компанії «GE Healthcare Japan Corporation» (Японія) по 18,52 млн грн.

Днями онкодиспансер Київщини замовив цій фірмі такий томограф за стільки ж – 18,60 млн грн. До пандемії коронавірусу ціни були вищі та включали 7% ПДВ. Торік ця фірма продала томограф Центру легеневих хвороб Закарпаття на чверть дорожче – за 23,20 млн грн., а в 2017 році Центральному госпіталю МВС на третину дорожче – за 24,60 млн грн.

  • 23 штуки – Optima CT 540 на 16 фізичних зрізів за оберт і 32 реконструйованих зрізи виробництва компанії «GE Hangwei Medical System Co. Ltd» (Китай) по 11,36 млн грн.

Нещодавно Обласне територіальне медичне об’єднання міста Краматорськ замовило цій фірмі такий томограф трохи дешевше – за 10,98 млн грн., але воно не вимагало монітор ЕКГ та джерело безперебійного живлення. Торік, до пандемії ця фірма продала такий томограф Харківській обласній клінічній лікарні на чверть дорожче – за 14,11 млн грн.

Також ТОВ «Кінд Інтерслух Київ» за 388,92 млн грн. поставить «Медзакупівлям» 10 томографів Siemens Somatom Go.All на 16 фізичних зрізів за оберт і 32 реконструйованих зрізи виробництва компанії «Siemens Healthcare GmbH» (Німеччина) по 12,40 млн грн.

Саме цю модель на тендерах знайти не вдалось. У вересні Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини ДУС замовив іншій фірмі модель Go.Top на 64 фізичних зрізи за оберт і 128 реконструйованих зрізів із дворічною гарантією на чверть дорожче – за 15,70 млн грн. Комплект включав інжектор і набір витратних матеріалів.

«Медзакупівлі» використали для аналізу ринку допорогові торги, а потім уклали угоди за процедурою COVID-19 із тими учасниками, які відповідали медико-технічним вимогам.

Одним із відхилених учасників було ТОВ «АФС Медицинтехнік», яке запропонувало томографи виробництва компанії «Philips Healthcare (Suzhou) Co., Ltd.» (Китай) на 64 фізичних зрізи за оберт і 128 реконструйованих зрізів по 14,7114,82 млн грн. Це на чверть дешевше від вищевказаних японських томографів “Революшн ЕВО” по 18,52 млн грн., які зрештою замовили. За даними джерела «Наших грошей», ця пропозиція не відповідала одній вимозі щодо максимального навантаження на стіл. МОЗ вимагав не менше 220 кг, а у фірми було не менше 205 кг. «Медзакупівлі» двічі пропонували МОЗу знизити вказаний показник із 220 кг до 205 кг, наголошуючи на тому, що наступна пропозиція за всі двадцять томографів дорожча на 119,84 млн грн.

Однак МОЗ відмовився змінювати вимогу з посиланням на лист свого експертного ДУО «Політехмед». У цьому листі сказано, що 220 кг – це найменший допустимий параметр, оскільки ці томографи призначені для роботи з хворими на коронавірус і серцево-судинні захворювання, які провокують зайву вагу в пацієнтів; а отже, томограф із максимальним навантаженням на стіл 205 кг може вийти з ладу раніше допустимого строку експлуатації.

Нагадаємо, 8 липня Кабмін виділив МОЗу із фонду боротьби з COVID-19 кошти в розмірі 5,30 млрд грн. для закупівлі «обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах». У перелік увійшли комп’ютерні томографи, стаціонарні цифрові рентгенівські агіографічні системи для інтервенційної кардіології та загальної ангіографії, системи ендоскопічної візуалізації для операційних відділень. Ці кошти одержали «Медзакупівлі», проте вимоги до обладнання розробляв МОЗ. А саме – робоча група на чолі з керівником ДУО «Політехмед» МОЗ Ростиславом Картавцевим.

«Протек Солюшнз Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині її записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке нині належить «Кемлаб Інвест Лтд» (Британія) Рональда Райнера.

Загалом із 2013 року переможець отримав державних підрядів на 2,60 млрд грн.

Засновниками «Кінд Інтерслух Київ» є Іване Кеванішвілі з Грузії та німецька компанія «Kind Hoergeraete GmbH U. Co KG», кінцевими бенефіціарами – той же Кеванішвілі та німці Олександр Кінд і Мартін Альфред Кінд, а директором – Костянтин Герлянд.

Усього з 2009 року переможець отримав підрядів приблизно на 906,19 млн грн.

Анна Сорока, «Наші гроші»