Митники злили 16 мільйонів без торгів, щоб відремонтувати антиконтрабандні сканери до кінця року
28.10.2020   //  

Державна митна служба України 19 жовтня уклала угоду з компанією «Arempa International Ltd FZC» (Об’єднані Арабські Емірати) про ремонт мобільних скануючих систем на 16,09 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року арабська «Arempa International Ltd FZC» повинна надати Одеській митниці послуги з ремонту і технічного обслуговування трьох мобільних скануючих систем Rapiscan Eagle M4507 виробництва компанії «Rapiscan Systems» (США):

  • №131 у порту «Чорноморськ» за 5,74 млн грн.
  • №129 у порту «Південний» за 5,37 млн грн.
  • №134 у порту «Чорноморськ» за 4,98 млн грн.

Закупівлю провели без торгів, за переговорною процедурою з посиланням на «відсутність конкуренції з технічних причин». В обґрунтуванні сказано, що Держмитслужба у 2009 році отримала 11 сканерів Rapiscan Eagle M4507 як технічну допомогу від ЄС. Їх ввели в експлуатацію понад 10 років тому. Два сканери знаходяться на Волинській митниці, два – на Закарпатській, один – на Галицькій, один – на Слобожанській та п’ять – на Одеській. Два з п’яти сканерів на Одеській митниці частково працюють, а інші три не працюють.

Цього серпня митники замовили ТОВ «Скан Системс» діагностику п’яти сканерів, яка показала, що треба замінити низку деталей. Потім вони запитали у виробника «Rapiscan Systems» про можливість технічного обслуговування і ремонту всіх 11 сканерів у 2020 році. Той відповів, що єдиною компанією на території України, яку він уповноважив на ці роботи щодо 11 систем Держмитслужби у 2020 році, є «Arempa International Ltd FZC».

Також Держмитслужба зверталася з аналогічним питанням до українських представників виробника «Rapiscan Systems». Але ВВ ТОВ «Ватек» відповіло, що не може гарантувати виконання робіт до кінця року через карантин. А ТОВ «Скан Системс» відповіло, що не отримало від виробника «Rapiscan Systems» підтвердження можливості виконання робіт до кінця року, та запропонувало завчасно передбачити відповідні роботи в 2021 році.

Тому митники вирішили, що на вітчизняному ринку немає компаній, що спеціалізуються на технічному обслуговуванні і ремонті сканерів. А отже, й конкуренція також відсутня. І підписали неконкурентний договір з арабською фірмою «Arempa International Ltd FZC».

На 2019 рік компанія «Arempa International Ltd FZC» з вільної зони в Дубаї належала громадянам Вірменії Вахе Папазяну, який живе у США, і Хасмік Данельян, яка живе в ОАЕ, та громадянці Румунії Наталії Лебедєвій родом із Молдови, яка живе у США.

Нагадаємо, із 2018 року ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» замовило цій компанії сканерів Rapiscan на 57,34 млн грн., а Державна фіскальна служба – на 2,69 млн грн.