Перше рішення АМКУ про штраф за комерційний шпіонаж підтримали суди
27.10.2020   //  

Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні позову ТОВ «Ергон-електрік» та залишив в силі рішення Тимчасової адміністративної колегії АМКУ по справі про неправомірне використання комерційної таємниці. Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення суду.

Комітет у грудні 2018 року рішенням №30-р/тк визнав дії «Ергон-Електрік» порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді неправомірного використання комерційної таємниці його конкурента – ТОВ «ТВК Вектор-ВС». На товариство накладено у штраф у розмірі 360 тис. грн та зобов’язано припинити порушення.

«ТВК Вектор-ВС» повідомило, що його колишні працівники після звільнення створили нову фірму «Ергон-Електрік» та використали відому їм за попереднім місцем роботу інформацію, яка є комерційною таємницею. Як наслідок, «ТВК Вектор-ВС» зазнало збитків через втрату декількох постійних контрагентів, яким «Ергон-Електрік» пропонувало більш вигідні умови співпраці – істотно нижчі ціни на таку саму або аналогічну продукцію.

Обидва товариства здійснюють реалізацію електротехнічної продукції промисловим підприємствам, виробничим та монтажним об’єднанням, будівельним компаніям, оптовим та роздрібним торговельним підприємствам, та є конкурентами.

«Ергон-Електрік» використовувало без дозволу інформацію свого конкурента щодо його постачальників та клієнтів і укладені з ними контракти, обсяги закупівлі та реалізації продукції, закупівельні та відпускні ціни на продукцію.

Комерційну таємницю нове товариство отримало від колишніх працівників його конкурента, адже саме вони мали до неї доступ. Працівники «ТВК Вектор-ВС» підписали зобов’язання щодо збереження комерційної таємниці, знали перелік такої інформації та зобов’язувались не використовувати її протягом 3 років після звільнення.

Та не зважаючи на це, створивши нове товариство, використали відому їм інформацію, чим завдали збитків конкуренту.

«Ергон-Електрік» не погодилось з висновками про використання в діяльності комерційної таємниці та оскаржило рішення АМКУ до господарського суду, який підтримав висновки Комітету.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції товариство звернулось з апеляційною скаргою, обґрунтовуючи її:

  • фактом не використання комерційної таємниці конкурента;
  • неналежними доказами АМКУ у справі, до яких віднесло експертні висновки у кримінальних провадженнях, що підтверджували наявність на комп’ютері «Ергон-Електрік» файлів із відомостями, що становлять комерційну таємницю «ТВК Вектор-ВС».

Однак, колегія суддів підтримала висновок першої інстанції та дійшла висновку, що інформація про постачальників та клієнтів (покупців) «ТВК Вектор-ВС», розмір торговельної націнки, знижок на закупівлю продукції, обсягів закупівлі та постачання продукції є інформацією, що має комерційний характер. Адже такі відомості, зазвичай, не є легкодоступними та відомими конкурентам. Та й «ТВК Вектор-ВС» самостійно віднесло таку інформацію до комерційної таємниці, про що було відомо його працівникам. А доступ до такої інформації конкурента створює істотні переваги, чим і скористалось «Ергон-Електрік».

Суд не погодився і в частині недопустимості, на думку апелянта, використання АМКУ доказів, отриманих у рамках кримінального провадження. Та зазначив, що статтею 41 Закону «Про захист економічної конкуренції» до доказів у справі віднесено будь-які фактичні дані, які дають можливість встановити наявність або відсутність порушення. І ці дані отримуються з різних джерел, в тому числі і з висновків експертів.

Тепер «Ергон-Електрік» має заплатити накладений штраф та припинити використання відомостей, що становлять комерційну таємницю свого конкурента. Крім цього «ТВК Вектор-ВС» може звернутись до суду за відшкодуванням спричиненої порушенням шкоди у розмірі понад 16 млн.грн.

Це було першим подібним рішенням АМКУ та впевнені не останнім. Адже від таких порушень часто потерпає український бізнес.

Довідково:

Ще до подання заяви про порушення до АМКУ, «ТВК Вектор-ВС» звернулось із заявою до поліції про незаконне збирання з метою використання або використання відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю.

У розпочатому кримінальному провадженні здійснено експертизи, які засвідчили наявність на комп’ютерах та флеш-накопичувачах «Ергон-Електрік» файлів, які містили комерційну інформацію «ТВК Вектор-ВС», та розмір нанесених збитків, у тому числі втраченої вигоди.

Не зважаючи на це, в травні 2018 року постановою слідчого закрито кримінальне провадження у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

В серпні 2019 року слідчий суддя задовольнив скаргу «ТВК Вектор-ВС» та скасував цю постанову слідчого.