«Не проголосуєте локалізацію – не виконаємо бюджет 2021»
26.10.2020   //  

Анна Сулима, фахівець з публічних закупівель платформи «Ліги антитрасту»

Рахункова Палата оприлюднила висновки експертизи проєкту Закону «Про державний бюджет України на 2021 рік».

Одразу відмітимо, що у висновку на перших же сторінках жирним шрифтом виділено:

«Законопроєкт про державний бюджет на 2021 рік розроблений за відсутності схваленої КМУ і розглянутої ВРУ Бюджетної декларації, яка є основою для складання проєкту закону про державний бюджет на відповідний рік.

У законопроєкті продовжено негативну практику призупинення законом про державний бюджет дії чинних актів законодавства, що суперечить рішенням КСУ.

Положення низки статей законопроєкту не відповідають нормам Конституції України і БКУ.

Законопроєкт потребує суттєвого доопрацювання».

Однак, ми все ж таки дочитали висновок до кінця та відмітили декілька цікавих особливостей проєкту Закону «Про державний бюджет на 2021 рік».

По-перше, у пояснювальній записці вказано, що проєкт бюджету розроблений на припущенні Уряду про завершення у 2020 році світової пандемії COVID-19 і відновлення позитивного тренду розвитку економіки.

Чудові прогнози від Уряду, але хотілося б, що наші посадовці були більш реалістичними при складанні основного фінансового документу країни на 2021 рік..

По-друге (і головне) проєкт держбюджету передбачає зростання реального ВВП у 2021 році на 4,6%, в основному за рахунок зростання обсягів вітчизняного промислового виробництва.

У пояснювальній записці також зазначено, що підтримка вітчизняного виробництва в 2021 році відбуватиметься, зокрема, шляхом створення умов для розвитку української промисловості, орієнтованої на виробництво високотехнологічної продукції, що формуватиме ефективну структуру промисловості з підвищенням питомої ваги наукоємних галузей. При цьому реалізовуватимуться реформи для підвищення інвестиційної привабливості держави, створення конкурентоспроможної економіки.

Якщо перефразувати попередній абзац, ми матимемо знову те саме нашумівше слово– «локалізація».

Простими словами, депутати намагаються «вшити» в проєкт бюджету такі норми, якими в подальшому можна лобіювати запровадження локалізації за простою формулою: «немає локалізації – не виконується держбюджет» (або «держбюджет не виконується саме через те, що немає локалізації»).

Десятки експертних організацій та сотні окремих фахівців вже неодноразово наголошували на згубності запропонованої моделі локалізації, як для економіки України, так і для її міжнародних відносин, але, як бачимо, окремі депутати не полишають надії хоч якимось чином, але все таки протиснути цю ідею.

Сподіваємось, що наші законотворці все ж таки прислухаються до висновків компетентних органів з приводу проєкту бюджету на 2021 рік та суттєво його допрацюють, щоб не допустити повного економічного занепаду вже в наступному році.

Блог від: Анна Сулима, «Ліга антитрасту»