Кубраков почав тендер на зведення мосту в Кременчуці за 12,5 млрд без остаточного плану будівництва
23.10.2020   //  

21 жовтня Служба автомобільних доріг у Полтавській області оголосила тендер на будівництво автодороги загального користування державного значення Н-08 Бориспіль –Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь на ділянці обходу міста Кременчук з мостовим переходом через Дніпро. Очікувана вартість тендеру складає 12,52 млрд гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

«Без будівництва нового мосту ми наражаємо не лише місто Кременчук, але й увесь центральний регіон України на транспортний колапс. Тому плануємо закінчити будівництво мосту якомога швидше — термін реалізації проєкту 3 роки. Цей сучасний проєкт, із залученням найкращих світових практик і якісних українських матеріалів стане знаковим об’єктом Великого будівництва 2021-2022 років», — повідомив голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Згідно тендерної документації, проект мають  реалізовувати в два етапи: перший – це безпосередньо будівництво мосту в Кременчуці на чотири смуги з розв’язками, другий – це будівництво об’їзної ділянки автодороги з виходом на існуючу автодорогу М-22 для виведення транзитного потоку за межі міста.

Незважаючи на оголошення тендеру, в замовника поки немає остаточно затвердженого проекту ні для будівництва мосту, ні для об’їзної дороги. Згідно завантаженої документації, існує два варіанти будівництва як для першої черги, так і для другої.

За першим (основним) вартість нового мосту з розв’язками загальною протяжністю 3,4 км складе 13 млрд гривень, у другому (альтернативному)  варіанті – протяжність  5 км вартістю 15,1 млрд гривень.

Довжина другої черги будівництва – північного обходу Кременчука – і в основному, і в альтернативному варіанті майже однакова  – 30 км та 29,5 км відповідно. Основний варіант коштуватиме 9,2 млрд гривень, альтернативний – 11 млрд гривень. Альтернативний значно дорожчій, бо передбачає будівництво шести розв’язок ( у основному їх чотири), та більш протяжний міст через річку Псел у 4,9 км (у основному -3,2 км). Також обираючи альтернативний проект потрібно буде знести три жилих будинки.

Як зазначається у Технічно- економічному обґрунтуванні проекту (ТЕО), переважну кількість залізобетонних конструкцій для будівництва мосту намічено виготовляти з монолітного залізобетону. Збірні залізобетонні елементи – балки автодорожніх прогонових будов естакад і шляхопроводів, палі та інше – з заводів мостових залізобетонних конструкцій у Києві та Дніпрі. Збірні залізобетонні елементи опор, сполучень з підходами, підпірних стін та укріплень можуть бути виготовлені на базі місцевих підприємств. Товарний бетон – з Кременчуцького заводу ЗБР №1 АДС «Кременчукзалізобетон», який розташований поруч з трасою мостового переходу. Це підприємство з 2015 року перебуває в процесі припинення, через ПрАТ «Козельщинський завод керамзитового гравію» його контролюють Микола Старостенко, Р. Дж. Дарст, Едуард Шалаєв, Олександр Гармаш. Через ПрАТ «Будтранссервіс» – Євген Юденко та Пилип Божик.   Готові асфальтобетонні суміші, піщані та щебеневі матеріали також розраховують одержувати з місцевих спеціалізованих заводів та підприємств. Імпортовані матеріали, обіцяє замовник, складуть незначну частку в загальному обсязі, це будуть передусім багатомодульні деформаційні шви та сферичні опорні частини.

Як зазначається в Підсумковій відомості ресурсів (з ПДВ), асфальтобетон дрібнозернистий тип А марка 1 заплановано по 3127 гривень/т, асфальтобетон крупнозернистий тип А марка 1 – 3330 гривень/т, щебенево-мастиковий асфальтобетон ЩМА-20 – 3404 гривні/т. Вартість емульсії бітумної ЕКШ-55 складає 15 550 гривень/т, емульсія бітумна модифікована 17 236 гривень/т, щебінь фракція 10-20 М 1000 і більше – 615 гривень/м3,  щебінь фаркція 20-40 М1000 і більше – 518 гривень/м3 (1 варіант) або 891 гривня/м3 (2 варіант) , щебенево-піщана суміш С-5 – 662 гривні/м3, щебенево-піщана суміш С-7 – 699 гривень/м3.

Зазначений рівень цін на тону асфальтобетону крупнозернистого тип А марка 1  вищій від вартості у останньому ціновому моніторингу ДерждорНДІ по Полтавській області за серпень, де він коштував 2715 гривень з ПДВ та доставкою відповідно. Щебенево-мастиковий асфальтобетон ЩМА-20 – 3575 гривні/т, емульсія бітумна – 15 800 гривень/т, емульсія бітумна модифікована – 18 500 гривень/т,  щебенево-піщана суміш С-5 вартувала 631 гривня/м3, щебенево-піщана суміш С-7 – 635 гривень/м3.

САД у Полтавській області, згідно тендерній документації, планує завершити  будівництво мосту в Кременчуці до кінця 2024 року.