Жеваго збудує систему очищення сміттєспалювального заводу на Дарниці за 845 мільйонів
21.10.2020   //  

КП «Київтеплоенерго» 19 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес» технічне переоснащення сміттєспалювального заводу «Енергія» на Дарниці за 845,37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року завод «Енергія» переоснастять за технологією «напівсухого» хімічного очищення газових викидів. Концентрації забруднюючих речовин після впровадження нової системи повинні будуть відповідати діючим нормативним документам України та директиві 2010/75/EU. Строк служби складає двадцять років, а гарантія на обладнання індивідуального виготовлення – п’ять років. Субпідрядники ТОВ «Сіті Енерджи» та ТОВ «Запорізький тепло-енерго проект» виконають роботи кожен менше ніж на 20% ціни.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, чотири рукавні фільтри з імпульсною регенерацією ФРIР-2700 виробництва ТОВ НВП «Дніпроенергосталь» замовили по 29,56 млн грн./к-т, а чотири димососи Reitz – по 13,58 млн грн./к-т.

Основні несівні конструкції коштують 60-62 тис грн./т, гарячекатана арматурна сталь – 23-25 тис грн./т. Ціни бетону, щебеню, піску і цегли відповідають ринку або нижчі.

Забезпечення виконання договору у вигляді депозиту становить 1%, або 8,45 млн грн.

Вартість договору на 3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 874,23 млн грн.

Єдиним конкурентом було створене в 1999 році львівське ПрАТ «Техенерго», яке належить директору Володимиру Джало, Володимиру Борисюку та Юрію Флаку.

Київське ТОВ «БМЗ «Прогрес» зареєстроване на колишнього голову наглядової ради бердичівського АТ «БМЗ «Прогрес» Артема Зайцева, а директором є Юрій Маркевич. За даними системи «YouControl», до 2018 року засновником ТОВ «БМЗ «Прогрес» було київське ТОВ «Українські машинобудівні заводи» Геннадія Руденка з Миргорода. У 2002-2006 роках Руденко був нардепом від блоку «За єдину Україну!», а в 2004-2005 роках – довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича на окрузі на Полтавщині.

Бердичівське АТ «БМЗ «Прогрес» відносять до групи «Фінанси та Кредит» екс-нардепа Костянтина Жеваго. Акціонерами є ТОВ «Газотурбінні технології», ТОВ «Промінек», ТОВ «Міжрегіональна транспортна компанія», ТОВ «Міжгалузева машинобудівна корпорація», ТОВ «Перт», ТОВ «Гобарт»,ТОВ «Агрібізнес» і ТОВ «Укртехвуглець».