Степанов збирається забрати контроль над усіма медичними тендерами як за часів Януковича – документ
21.10.2020   //  

Міністерство охорони здоров’я може повністю повернути собі контроль над закупівлями, які наразі проводяться через підпорядковане йому державне підприємство «Медичні закупівлі України». Цей контроль може нести корупційні ризики та значно розтягувати процес у часі, пише Марія Землянська у «Бігус.інфо».

Журналісти отримали у розпорядження копію проєкту постанови, яку Уряд має розглянути на найближчих засіданнях.

Мова йде про зміни до вже затвердженого порядку використання бюджетних коштів на централізовані медичні закупівлі. Нововведеннями МОЗ може повернути собі фактично повний контроль над процесом. Зокрема, виключне право формувати технічні вимоги та характеристики до товарів перед оголошенням торгів. Це, в свою чергу, загрожує внесенням заздалегідь узгоджених під конкретний товар умов,  що дозволить не допускати інших учасників на торги.

Прокоментувати заплановані зміни журналістам Bihus.Info міністр охорони здоров’я Максим Степанов не захотів.

Нагадаємо, з 2015-го року задля зменшення корупційних ризиків на тендерах закупівельні функції від МОЗ передали до міжнародних організації. За оцінкою Рахункової палати – це одразу дозволило заощадити до 39% бюджетних коштів, а окремі ліки держава почала купувати у 67 разів дешевше, ніж це робило міністерство до 2015 року. У 2018 році для виконання цих функцій було спеціально створено державне підприємство «Медичні закупівлі України».

Повноцінно ДП запрацювало тільки цього року і мало б здійснити закупівлі за 14-ма напрямками – серед яких онкологія, серцево-судинні захворювання, гемофілія та інші. Проте уряд загальмував процедури – у червні Кабмін зобов’язав «Медзакукпівлі України» узгоджувати кожен крок з МОЗом. Причому МОЗ міг по кілька тижнів не відповідати на листи від ДП, тим самим гальмувати початок оголошення закупівель.

Крім того, у зв’язку з пандемією коронавірусу держпідприємству передали ще й  усі закупівлі за виділені МОЗ гроші з Фонду боротьби з COVID-19 – спочатку 2,4 млрд грн на засоби захисту для медиків і забезпечення лабораторій, плюс 100 млн на апарати ШВЛ, пізніше ще 5,3 млрд на обладнання для приймальних відділень. І вже на перших торгах ДП почало знижувати запропоновані МОЗом ціни. Причому економія сягала подекуди понад 70%.