«Слуга народу» пропонує вивести з-під «Прозорро» закупівлі безпекового обладнання для «Енергоатому»
21.10.2020   //  

13 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 4216, яким народний депутат Сергій Нагорняк пропонує вивести із-під дії Закону «Про публічні закупівлі» закупівлі системи (елементи) безпеки атомних енергоблоків. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Згідно із пояснювальною запискою, за процедурою, що передбачена Законом «Про публічні закупівлі», у більшості випадків нібито неможливо вчасно здійснити закупівлю систем (елементів) безпеки атомних енергоблоків. Отже необхідність проводити закупівлі в «Прозорро» породжує пряму загрозу безпеці атомних електростанцій.

В пояснювальній записці також йдеться про те, що з-під дії Закону на сьогодні уже виведені окремі складові, такі як паливно-енергетичні ресурси для виробництва електричної, теплової енергії (у тому числі, ядерне паливо (опромінене чи неопромінене, зокрема поглинаючі стрижні систем керування та захисту), ядерні матеріали, проведення геологічного вивчення родовищ корисних копалин. І той факт, що елементи безпеки атомних енергоблоків не містяться у цьому переліку, депутат вважає логічною помилкою, яку необхідно виправити.

«Ліга Антитрасту» вимушена знов наголосити на тому, що виведення із-під дії Закону «Про публічні закупівлі» все більшої кількості товарів, що купуються за бюджетні та державні кошти, негативно вплине на загальну систему проведення торгів, коли винятків буде більше, ніж самих правил. Та навряд чи можна очікувати, що чиновники будуть економити кошти платників податків, якщо інформація про закупівлю буде закритою, а бізнес не зможе оскаржити їх неправомірні дії».

Від «Наших грошей». Жодних уточнень які саме товари пропонується вивести з «Прозорро» Нагорняк не робить, відтак широке трактування «систем (елементів) безпеки атомних енергоблоків» дозволяє виводити будь-які товари, що мають стосунок до функціонування енергоблоків. Наприклад, запчастин до резервних дизель-генераторів, які «Енергоатом» закуповує у росіян, бо через протидію СБУ не може налагодити їх випуск в Україні.