Фірма Глімбовського через суд змусила ДАБІ внести зміни в дозвіл на будівництво ЖК біля Палацу «Україна»
21.10.2020   //  

Суд зобов’язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію України внести зміни даних у дозвіл на виконання будівельних робіт від 2010 року по вул. Велика Васильківська, 91-93 у Києві. Про це свідчить рішення Шостого апеляційного адмінсуду від 9 жовтня.

За вказаною адресою на ділянках загальною площею 1,15 га, що займають квартал між вул. Велика Васильківська, 91-93, вул. Предславинська, 16-22 та вул. Лабораторна, 9-11, будується багатофункціональний комплекс Metropole. З них 0,83 га – перебувають у приватній власності забудовника, а 0,32 га – у комунальній.

Забудовник почав реалізацію проекту ще у 2004 році. Тоді у травні Київрада у зв’язку із переходом права власності на житловий будинок продала ТОВ «Ковчег» частину ділянок, а частину – передала в оренду, встановивши цільове призначення землі – для будівництва житлового комплексу.

У подальшому у листопаді 2004 році КМДА надала ТОВ «Ковчег» дозвіл на реконструкцію та забудову території в межах будинків 91, 93 на вул. Червоноармійській (зараз – Велика Васильківська), 22 на вул. Предславинській, 11 на вул. Ульянових (зараз – Лабораторна), 7/20 на вул. Предславинській.

У 2010 році ТОВ «Ковчег» отримав дозвіл на виконання будівельних робіт.

Надалі у червні 2014 року ТОВ «Ковчег» отримав містобудівні умови та обмеження (МУО) на будівництво житлового комплексу на вказаних ділянках. А у 2017 році фірма продала свої ділянки ТОВ «Скайпроджект», якому також перейшли орендовані ділянки та об’єкт незавершеного будівництва (на той момент – 64% готовності).

У березні 2019 року ДАБІ зареєструвала «Скайпроджект» замовником будівництва замість ТОВ «Ковчег».

«Скайпроджект» провів коригування проектної документації і у жовтні 2019 року звернувся до ДАБІ України з вимогою внести зміни до дозволу на виконання будівельних робіт. Однак, отримав відмову з таких підстав:

  • найменування об’єкта в експертному звіті 2015 року не відповідає найменуванню об’єкта у звіті 2019 року;
  • у складі документів відсутня в повному обсязі скоригована проектна документація, а також не подано МУО;
  • не надано дозвіл (погодження) корегованої проектної документації Міністерством культури;
  • поверховість об’єкта будівництва, який розташовано на ділянках у межах історичного ареалу Києва, в Центральній зоні планувальній зоні у Печерському районі, перевищує встановлені Генеральним планом м. Києва обмеження, відповідно до яких у Центральній планувальній зоні заборонено нове будівництво вище 27 м від поверхні землі (тобто не вище 9 поверхів).

У подальшому 12 червня 2020 року «Скайпроджект» подав до ДАБІ нову заяву про внесення змін до дозволу на будівництво. Однак, знову отримав відмову з тих же підстав.

Після цього фірма звернулася до суду, який її позов задовольнив і зобов’язав ДАБІ внести зміни.

Зокрема, стосовно неподання в повному обсязі скоригованої проектної документації та МУО суд зазначив, що нинішнє законодавство не визначає конкретного переліку документів, що мають бути подані у разі коригування проектної документації; і копії документів, що підтверджують зміни, визначаються замовником на власний розсуд.

Стосовно ненадання погодження корегованої документації Мінкультури, суд назвав таку вимогу неправомірною.

Щодо перевищення дозволеної поверховості у Центральній планувальній зоні столиці, суд вказав, що ще у 2006 році науково-технічна рада Мінрегіонбуду погодила будівництво трьох 37-поверхових житлових будинків як об’єктів експериментального будівництва на зазначених ділянках. Це також погодили у 2006-му заступник начальника Держпожбезпеки МНС України, перший заступник міністра регіонбуду, в.о. заступника Голови КМДА – перший заступник начальника Головкиївміськархітектури.

У 2008 році проект на 37 поверхів погодила Архітектурно-містобудівна рада Мінрегіону. Однак, у подальшому в проекті 2015 року і відкоригованому проекті 2019 року – висота будинків встановлена на рівні 27 поверхів. Що, втім, однаково перевищує дозволені Генпланом 9 поверхів.

Стосовно розбіжностей в найменуванні об’єкта забудови, то суд назвав їх безпідставними. На думку суду, назви «Будівництво житлового комплексу з паркінгами у кварталі, обмеженому вулицями Червоноармійською, Предславинською та Ульянових у Печерському районі м. Києва» та «Реконструкція та забудова території в межах будинків № 91 та № 93 на вул. Червоноармійській, № 22 на вул. Предславинській, 11-А літ. «Б», на вул. Ульянових, 7/20 на вул. Предславинській у Печерському районі м. Києва» фактично є ідентичними назвами будівельних робіт.

Власником ТОВ «Скайпроджект» є власник корпорації «Альтіс-Холдинг» Олександр Глімбовський. Його дочка Катерина Глімбовська балотується до Київради – перший номер у списку ВО «Батьківщина» у Святошинському районі. Її чоловік – Роман Насіров, колишній керівник ДФС України, обвинувачений у «газовій» справі НАБУ. У 2017 році співвласником ТОВ «Скайпроджект» разом із Олександром Глімбовським був фонд «Фінансист»,  бенефіціарним власником якого був Вагіф Алієв.

Власником ТОВ «Ковчег» є Владислав Шевченко. «Ковчег» є власником ТОВ «Оболонь Інвест», яке, у свою чергу, з середини 2019 року стало власником ПАТ «Ринок «Облонь».

Шевченко також значиться бенефіціарним власником АТ «ЗНВКІФ «Асборн», яке є співвласником (10%) разом із кіпрською компанією «Дармі Холдінгс Лімітед» (90%) ТОВ «Центр комерційних площ», бенефіціаром якого значиться громадянин Швеції Томс Пер Андрерс. У 2017 році бенефіціарним власником «Центру комерційних площ» значиться Вагіф Алієв.

Томс Пер Андрерс значиться також бенефіціарним власником кіпрської компанії «Іксорія Бізнес Лімітед», яка володіє ТОВ «ТРЦ Лавина» (Київ, вул. Берковецька, 6-Д). Він же є кінцевим власником ТОВ «Блокбастер Молл». «Блокбастер Молл» і «Оболонь Інвест» мають спільну адресу (Київ, вул. Мечникова, 2-А) і керівника (Заіменко Іван Леонідович).