«Автомагістраль-Південь» розіграла з турками рекордні 11 мільярдів на ділянку «бетонки»
20.10.2020   //  

ТОВ «Автомагістраль-Південь» виграла найбільший аукціон в своїй історії вартістю 10,62 млрд грн на будівництво автодороги державного значення Н-31 Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка на ділянці км 28+600 – межа Дніпропетровської області. Про це повідомляється в системі «Прозорро». Тепер замовник Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області має визнати цю фірму переможцем та укласти з нею контракт.

Єдиним допущеним до участі у торгах конкурентом було ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». В ході аукціону фірми впали з очікуваної вартості 12,57 млрд грн на 18%.

Від «Наших грошей». Наразі залишається невідомим формування очікуваної вартості для цього тендеру по будівництву 30 км дороги. Як повідомляли «Наші гроші», без урахування вартості будівництва різних мостів, штучних споруд та розв’язок, очікувана вартість будівництва 1 кілометра дороги на цій ділянці становила близько $10 млн за кілометр. При цьому будівництво інших ділянок цієї ж траси Н-31 за попереднього керівництва Укравтодору оцінювалось втричі дешевше.

Конкуренція на торгах могла б бути більшою, але за скаргою ТОВ «Миколаївбудцентр» з групи Араіка Амірханяна АМКУ скасував допуск «Блек Сі консорціум» (належить турецькій компанії «Makyol» та групі Олександра Ярославського). Відтак невідомо який би був розмір знижки, якби участь взяла фірма, що не входить до Національної асоціації дорожників України, до якої входять єдині допущені до участі в цьому тендері «АП» та «Онур». Наприклад, у жовтні інший член НАДУ «Автострада» на торгах за участю конкурентів падала по ціні на 20% від очікуваної вартості, а без «позасистемної» опозиції – знижував ціну втричі менше.

Раніше учасники прогнозували, що участь у цьому тендері Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області зможуть взяти тільки «Автомагістраль-Південь» та «Онур» через вимогу замовника щодо річного доходу компанії не менше 30% від очікуваної вартості контакту, тобто не менше 3,77 млрд гривень за 2019 рік. Цій вимозі в Україні відповідають лише дві вказані компанії.

Найменування компанії Обсяг річного доходу (виручки) за 2019 рік за даними фінансової звітності цих компаній, грн.
ТОВ «Автомагістраль-Південь» 6 340 420 000
ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» 4 298 155 000
ТОВ «Ростдорстрой» 2 244 468 000
ТОВ «СУНП «Автострада» 1 316 665 000
ТОВ «ПБС» 1 294 085 000
ТОВ «ШРБУ-48» 732 468 000

Про це у офіційній скарзі в АМКУ заявило ПП «Автомагістраль»:

«Частіше такі великі обсяги робіт «дроблять» задля того, щоб забезпечити більший рівень конкуренції та надати можливість більшій кількості компаній прийняти участь у закупівлі. Це дозволяє виконати роботи у значно коротший термін, оскільки декілька компаній-переможців почнуть виконувати роботи на різних ділянках одночасно, тоді як одна компанія, найімовірніше, буде виконувати роботи поступово. Однак замовник оголосив одну процедуру закупівлі на весь обсяг запланованих робіт, включивши до нього ще й проектування (тобто компанія-переможець сама запроектує об’єкт, і сама ж його побудує… дуже зручно, особливо для корупційної складової)».

Однак Тендерна колегія стала на бік замовника, дозволивши фінансовий відсікач.

За даними «Прозорро», у випадку остаточного підписання угоди, це буде найбільшим підрядом в історії «Автомагістралі-Південь». До цього з 2017 року фірма виграла державні тендери на 48,98 млрд грн. Більше на ремонт доріг в Україні не отримувала жодна інша фірма.

Найбільший підряд в історії Укравтодору поки що належить турецькій фірмі «Onur», яка цієї весни розіграла з пов’язаною турецькою компанією «Gocay» 11,92 млрд грн на добудову мостового переходу через Дніпро у Запоріжжі. Державна аудиторська служба виявила порушення у цьому тендері, але Укравтодор вирішив не проводити нову законну процедуру. АМКУ веде розслідування по змові на цих торгах.

Засновниками ТОВ «Автомагістраль-Південь» є одесити Олег Наливанний і Валерій Коротков. Але фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь».