Створена фіскалами «конвертна» фірма взагалі не поклала щебінь у ремонтовану дорогу на Каховському каналі
19.10.2020   //  

Спеціалісти Служби автомобільних доріг у Херсонській області за ухвалою суду мають відібрати зразки кернів та вирубок асфальтобетонного покриття після проведеного раніше капітального ремонту автодороги Головного Каховського магістрального каналу. Про це йдеться у рішенні Херсонського міського суду від 28 вересня.

У вересні 2017 року управління каналу оголосило тендер на капремонт підзвітних доріг з твердим покриттям очікуваною вартістю 35,78 млн гривень. В конкурсі брали участь три компанії – ДП «Херсонський облавтодор», ТОВ «Дорстрой-КР» та ТОВ «БК Веллбуд». Перших два учасника серйозно скинули ціну – до 21,99 та 22,00 млн гривень відповідно. Проте замовник їх пропозиції відкинув через «невідповідність тендерній документації» та обрав «найдорожчого» підрядника – ТОВ «БК «Веллбуд» з пропозицією в 35,19 млн гривень. В кінці 2018 року вартість фактично виконаних робіт склала 33,83 млн гривень.

В 2019 році капремонт дороги завершили, відремонтовані ділянки прийняли на баланс управління Головного Каховського магістрального каналу.

Проте діяльність ТОВ «БК «Веллбуд» у 2019 році потрапила до уваги правоохоронних органів у справі «херсонських фіскалів». З’ясувалось, що це ТОВ разом з десятками інших фірм зареєстрували співробітники ДФС у Херсонській області для «привласненням бюджетних коштів, мінімізації податкових зобов`язань та конвертації грошових коштів із безготівкової форми в готівку».

В травні «БК «Веллбуд» почала процес самоліквідації. Тоді ж слідчий СУ ГУНП в Херсонській області Кобзар А.В. призначив судово-будівельну експертизу судовому експерту Ларченко Г. І, було проведено відбір зразків асфальтобетонного покриття шляхом вирубки кернів. У восьми кернах щебень не виявили. У зв`язку з цим у серпні від судового експерта надійшло клопотання на проведення додаткових вирубок.

28 вересня суддя задовольнив це клопотання, доручивши спеціалістам САД у Херсонській області зробити зразки кернів та вирубок із застосуванням спеціального обладнання.

Формально ТОВ «БК «Веллбуд» було засновано в червні 2016 року киянином Валерієм Захарченком. За три роки активного функціонування виграло тендерів на 358,72 млн гривень, окрім загаданого контракту з управлінням Головного Каховського магістрального каналу, замовником його інших підрядів виступав Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА. Як з’ясували правоохоронці під час досудового розслідування, в період 2017-2018 рр кошти на виконання ремонтно-будівельних робіт автошляхів та поточного (капітального) ремонту, реконструкції будівель на замовлення Дніпропетровської ОДА, «БК «Веллбуд» перераховувало на рахунки підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Павелон», ТОВ «Феліцитас» та ТОВ «Фірма «Солара».