Монополію «Тедіса» з непрозорою схемою контролю за переміщенням цигарок можна виправити в Раді (додано)
19.10.2020   //  

(додано позицію Климпуш-Цинцадзе та її повідомлення про готовність подати необхідні поправки до законопроекту)

Народна депутатка «Європейської Солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе зареєструвала проект Закону № 2719, яким пропонується внести зміни до законів у сфері регулювання виробництва і обігу тютюнових виробів. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Ініціатива має виконати зобов’язання за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та імплементувати Директиву 2014/40/ЄС про наближення нормативних актів держав-членів щодо виробництва, презентації і продажу тютюну і супутніх товарів.

«Пропоновані зміни здебільшого повторюють положення Директиви та в цілому є позитивними. Якби не одне «але». «За дужками» європейських норм залишилась запропонована законопроєктом модель механізму простежуваності обігу тютюнових виробів за допомогою електронної системи контролю», – вказують у «Лізі антитрасту».

Електронна система контролю або як її ще називають track&trace – це електронна система, що має дозволяти відслідкувати рух тютюнових виробів: від пачки до коробу, та від виробника до кінцевої точки продажу. Така система впроваджена та функціонує в Європі, і це дозволяє правоохоронцям не тільки виявляти контрабандну та контрафактну продукцію, а й встановлювати місце виготовлення нелегального товару та прослідковувати його рух.

В Україні ця система зараз не закріплена на нормативному рівні, тож контролюючі органи не мають можливості легально нею користуватись.

Законопроєкт №2719 пропонує закріпити необхідність впровадження подібної системи в Україні. Але у проєкті взагалі не описані  вимоги та критерії до розробника та адміністратора електронної системи, джерел фінансування її розробки та технічної підтримки. Також немає європейської вимоги про повну незалежність ідентифікаторів та операторів системи від будь-яких учасників тютюнового ринку.

Пункт 8 євродирективи, якого не виявилось у законопроекті №2719

Переклад

Законопроєкт Клімпуш-Цінцадзе визначає, що Порядок створення, фінансування та функціонування електронної системи контролю за обігом тютюнових виробів затверджується Кабінетом Міністрів України.

Після опублікування цієї інформації Іванна Климпуш-Цинцадзе прокоментувала свою позицію та запропонувала громадськості розробити необхідні поправки до законопроекту:

«Я наголошую, що законопроект № 2719 зареєстрований на виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію ЄС, та для імплементації Директиви 2014/40/ЄС щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів і супутніх продуктів.

Законопроект передбачає системну(!) імплементацію положень Директиви в законодавство України з урахуванням системи організації і компетенції органів державної влади України та поділу державної влади відповідно до Конституції на законодавчу, виконавчу і судову.

Положення Директиви відображені у законопроекті без будь-яких перекручень і таким чином, щоб повноваження виконавчих органів ЄС були реалізовані в Україні.

Наголошую, що механізм простежуваності обігу тютюнових виробів за допомогою електронної системи контролю відображений в моєму законопроекті у статті 154. «Простежуваність обігу тютюнових виробів», та є дослівним перенесенням положень статті 15 «Простежуваність» Директиви.

Слід взяти до уваги, що частина положень статті 15 Директиви, в тому числі і питання про «незалежність та технічні можливості, а також договір про зберігання даних», «технічні стандарти створення та функціонування системи відстеження та простеження, як передбачено у цій статті, в тому числі маркування унікальним ідентифікатором, запис, передання, опрацювання та зберігання даних та доступ до збережених даних» віднесені до повноважень Європейської Комісії – виконавчого органу Європейського Союзу – у законопроекті 2719 ці зобов’язання щодо створення та функціонування системи пропонувалося покласти на Кабінет Міністрів України як вищий орган в системі органів виконавчої влади.

Проте, якщо на думку авторів статті і громадськості технічні аспекти створення та функціонування системи простежуваності тютюнових виробів мають бути закріплені на рівні закону, – я не бачу перешкод для розробки відповідних поправок разом із представниками громадськості та внесення їх до законопроекту під час підготовки його до другого читання. Особисто готова це зробити.

Насамкінець, нагадаю, що законопроект № 2719 з моєї ініціативи, як голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, та на виконання своїх безпосередніх обов’язків, було зареєстровано 11 січня 2020 року. Це більше, ніж за півроку до прийняття Кабінетом Міністрів рішення від 9 вересня 2020 року «Про реалізацію експериментального проекту «Національний оператор на ринку тютюнових виробів». Слід наголосити, що в той час жодних обговорень, проектів рішень чи ініціатив стосовно національного оператора на ринку тютюнових виробів не було».

Нагадаємо, Кабінет Міністрів за ініціативою замміністра економіки 9 вересня 2020 року з порушення регламенту схвалив постанову «Про реалізацію експериментального проекту «Національний оператор на ринку тютюнових виробів».

За урядовим актом ідентифікатором та оператором системи може стати одна приватна компанія «Тедіс Україна», яка зараз є активним учасником ринку, вказують у «Лізі антитрасту».

Постанова Кабміну була прийнята без погодження з Антимонопольним комітетом, Державною регуляторною службою та іншими органами. На цю постанову вже подані два позови до звичайних судів та 46 народних депутатів звернулись до Конституційного суду.

«За інформацією з наших джерел, окремі тютюнові виробники не бажають її виконувати. І тому що «Тедіс» вже занадто токсичний для  транснаціональних компаній. І в силу ризику зміни влади та виникнення звинувачень на їх адресу щодо монополізації ринку чи співпраці з «Тедісом». І тому, що постанова суперечить європейській Директиві, а значить не дасть очікуваного ефекту та обсяг контрабанди як мінімум збережеться, а як максимум буде зростати. Тож виробники вважають необхідним закріпити таку модель на рівні закону, аби убезпечити себе та перекласти відповідальність за наслідки на державу в особі парламенту. Отже, у разі якщо законопроєкт буде прийнятий у такій редакції, депутати легалізують зазначену урядову постанову та монополію «Тедісу», що порушує умови європейської Директиви задля імплементації якої проєкт Закону нібито розроблявся», – повідомляє «Ліга антитрасту».