АМКУ не хоче розслідувати порушення медіагруп Коломойського, Ахметова, Пінчука та Фірташа-Льовочкіна
18.10.2020   //  

Антимонопольний комітет відмовився відкривати справу щодо ознак порушень антимонопольного законодавства в діях медіагруп «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group» по зверненню «Ліги антитрасту».

Антимонопольний комітет відмовився перевіряти інформацію у заяві та розпочинати дослідження або розслідування бо, за його версією, поведінка медіагруп не впливає на права «Ліги антитрасту».

Також, відомство зазначило, що протягом останнього часу до Комітету не надходило заяв про порушення антимонопольного законодавства від операторів телекомунікацій, провайдерів програмної послуги або інших суб’єктів господарювання, права яких порушені внаслідок дій медіагруп.

В підсумку АМКУ порадило аби «Ліга антитрасту» сама запропонувала операторам телекомунікацій, провайдерам програмної послуги або іншим суб’єктам господарюванням, права яких порушені внаслідок дій медіагруп, звернутись до Комітету із відповідною заявою.

«Відомство вкотре наполягає на тому, що поскаржитись в АМКУ на зловживаючого монополіста або картелістів може виключно бізнес, який є учасником цього ринку. При цьому в Україні бізнес боїться скаржитись на порушників антимонопольного законодавства в Комітет. Бо відомство проводить розслідування роками, і перебуваючи в статусі «підозрюваного» монополіст або картеліст не тільки не припиняє порушення, а й посилює тиск на скаржника, влаштовуючи йому публічну «порку». І попри те, що за законодавством існує можливість поскаржитись конфіденційно, бізнес не охоче нею користується в силу відсутності довіри до Комітету та впевненості в тому, що інформація про його звернення не буде передана стороннім особам та самому порушнику. В таких умовах звернення громадських або професійних асоціацій чи споживачів могли слугувати певним захистом для бізнесу від переслідувань тих, на кого вони скаржаться. Та й самі споживачі отримували хоч якісь права в антимонопольних державних процесах. Однак, враховуючи те, що АМКУ ліквідував таку можливість щонайменш до того часу, доки «Ліга антитрасту» або інша особа не виграють суд, тягар захисту прав як споживачів, так і бізнесу лягає на сам бізнес», – заявила «Ліга антитрасту».

 

Нагадаємо, «Ліга антитрасту» заявила в АМКУ на дії  цих медіагруп, що можуть призводити до спотворення конкуренції та ущемлення інтересів інших учасників ринку (провайдерів, телеканалів):

– узгодження між собою умов розміщення реклами на власних телеканалах – «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group» пропонують рекламодавцям 30% знижки за умови розміщення реклами лише на їх телеканалах;

–  «1+1 Media», «Медіа Група Україна», «StarLightMedia» та «Inter Media Group» продають провайдерам для ретрансляції не по одному своєму каналу, а відразу весь пул своїх телеканалів, від яких провайдери не можуть відмовитися (Від «Наших грошей»: Тобто певні канали йдуть «в нагрузку» до популярних);

– «1+1 Media» спонукало провайдера до виключення тих телеканалів, які відмовилися кодувати свій сигнал на супутнику.

«Ліга антитрасту» повідомила про підготовку позову проти АМКУ з цього приводу та звертається до учасників ринку:

«Наші експерти готові допомогти вам оформити заяву до Комітету та супроводити вас протягом всього часу проведення відомством перевірки, дослідження або розслідування. А засоби масової інформації, з якими ми маємо партнерські стосунки, підтримають інформаційно цей процес. Ми впевнені, що об’єднавши наші зусилля, ми будемо сильніші за порушників антимонопольного законодавства. Та маємо всі шанси примусити державу розпочати обіцяну кількома президентами поспіль деолігархізацію медіа. Якщо медіагрупи порушують ваші права та ви готові звернутись з приводу цього до Антимонопольного комітету, пишіть нам на електронну адресу або телефонуйте: league@antitrust.com.ua , +38 067 468 60 40″

Посилання на звернення «Ліги антитрасту»: https://bit.ly/33nefpf