Укравтодор відмінив тендер на 212 млн, де Скоростецький виграв у Шкіля зі знижкою 30%
16.10.2020   //  

12 жовтня Адміністративна колегія прийняла до розгляду скаргу ПП «Автомагістраль» на рішення Служби автомобільних доріг у Житомирській області про скасування тендеру на капітальний ремонт дороги М-21 Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський вартістю 212,93 млн гривень. Про це стало відомо з рішення АМКУ, опублікованого на сайті «Прозорро».

На аукціон по ремонту ділянки км 41+483 – км 46+483 потрапили дві компанії – ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького та ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» Максима Шкіля. В ході торгів 25 вересня «Автомагістраль» запропонувала ціну на 30% нижче очікуваної вартості закупівлі, і перемогла на аукціоні. Але через три дні  Житомирська САД опублікувала інформацію про відміну процедури закупівлі через «неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель». Зокрема, згідно з позицією Замовника, у тендерній документації були виявлені помилки в об’ємах аналогічних робіт та в кількості механізмів, а тому, через неможливість їх виправлення, процедуру вирішили скасувати.

Згідно з позицією Скаржника, Замовник уже вносив зміни у тендерну документацію до кінцевої дати подання тендерних пропозицій – зміни стосувалися підтвердження наявності у учасників техніки та підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів. Тобто, на думку Учасника, Замовник свідомо вносив зміни у ТД.

Також, на думку Скаржника, нормами статті 16 Закону «Про публічні закупівлі» не встановлено вимог до Замовника щодо розрахунку об’ємів аналогічних робіт та кількості механізмів, а тому помилки щодо них в ТД не є порушенням Закону.

За словами експертки платформи «Ліга антитрасту» Анни Сулими, ПП «Автомагістраль» має усі шанси на успішне оскарження відміни в АМКУ, адже Замовник не конкретизував, які саме помилки у ТД він не міг виправити.

«З точки зору законодавства про публічні закупівлі, замовник під час розгляду Колегією скарги на рішення про відміну торгів, повинен буде довести, які саме порушення виникли і чому він не може їх виправити. Враховуючи завантажені в систему пояснення замовника до скарги, жодних вагомих аргументів на користь рішення про відміну торгів замовник не навів, тому на сьогодні дуже висока  вірогідність задоволення органом оскарження вимог ПП «Автомагістраль» – сказала Сулима.

Нагадаємо, на тендер, окрім компаній «Автострада» та «Автомагістраль», подавалося й ТОВ «Автомагістраль-Південь». Спочатку Замовник відхилив пропозицію «Автостради» і допустив пропозицію «Автомагістраль-Південь». Тоді «Автострада» поскаржилася на своє відхилення і допущення лідера дорожнього картелю в АМКУ. Антимонопольний комітет підтвердив, що Житомирська САД протизаконно не надала «Автостраді» 24 години на усунення недоліків, протиправно відхиливши її пропозицію. В той же час Замовник надав 24 години «Автомагістраль-Південь», однак компанія недоліки не виправила.

Тому АМКУ постановив скасувати рішення про допущення «Автомагістраль-Південь» і повернути на тендер «Автостраду».

Це не перше скасування тендерів Житомирської САД через помилки в ТД. Протягом 12-26 вересня Замовник скасував п’ять закупівель з по ремонту доріг Н-03 та М-06 сукупною очікуваною вартістю 1,32 млрд гривень. Причинами скасування були вказані помилки в об’ємах аналогічних робіт та в кількості механізмів, а також помилки в технічному завданні, в результаті яких очікувана вартість потребувала коригування.

Засновником і директором ПП «Автомагістраль» є Микола Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка. Нагадаємо, за даними «Наших грошей» Максим Шкіль мав відносини з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим. 3 липня Верховна Рада звільнила Терентьєва з посади голови АМКУ.