«Рівнеавтошляхбуд» виграв підряд на 173 млн з асфальтною «маржею» 26 млн
16.10.2020   //  

13 жовтня Служба автомобільних доріг у Рівненській області уклала договір з ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд» вартістю 173,40 млн гривень на проведення поточного середнього ремонту окремих ділянок автодороги державного значення Т-18-01 Рівне-Здолбунів-Мізоч-Дубно. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Таким чином від очікуваної ціни в 174,17 млн гривень вартість ремонту у договорі знизилась менш ніж на 1 відсоток.

Окрім «Рівнеавтошляхбуд» в тендері брали участь ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56» та ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп». Останніх двох не допустили до конкурсу через претензії замовника до наданих ними банківських гарантій. В результаті на аукціоні залишились лише дві компанії, пропозиція «Рівнеавтошляхбуду» виявилась на 650 000 гривень дешевшою від ТОВ «СУНП «Автострада».

Проте, на думку Східного офісу Держаудитслужби, що проводила моніторинг  закупівлі, пропозиція «Рівнеавтошляхбуд» мала бути відхилена через «порушення законодавства». Зокрема під час аудиту виявилось, що «Рівнеавтошляхбуд» надав дозвіл асфальтобетонного заводу на викиди забруднюючих речовин, що згідно з балансовою довідкою належить ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд»,  а у додатку до дозволу стосується ТОВ «ВВВ Монтаж». Тому ці торги, на думку Держаудитслужби, підлягали відміні.

В той же час САД у Рівненській області не погодилась визнавати результати торгів недійсними, вимагала від аудиторів скасувати їх висновок. Інакше обіцяла звертатись до суду або «до Центрального органу виконавчої влади (Державної аудиторської служби України) для надання об’єктивної оцінки компетентності службових осіб Східного офісу Держаудитслужби, які безпосередньо проводили моніторинг закупівлі та затверджували висновок за його результатами».

Які будуть подальші дії САД у Рівненській області, поки невідомо. Як пояснили юристи «Ліги антитрасту», служба мала протягом 5 робочих днів  з дня появи висновку Держаудитслужбою оприлюднити інформацію/документи щодо  усунення порушень, або якщо не згодна з висновком – оскаржити його в суді протягом 10 робочих днів.

В тендерному кошторисі вказано дуже завищені ціни на будівельні матеріали.

Згідно розрахунку договірної ціни (з ПДВ) , асфальтобетон крупнозернистий  тип А марка 2 коштує 3406 гривень/т, асфальтобетон дрібнозернистий тип А марка 2 коштує 3357 гривень/т.

Варто зазначити, що асфальтобетон марки 2 зазвичай використовується для облаштування звичайних міських вулиць, його стійкість до динамічного навантаження та кліматичних особливостей нижча за асфальтобетон марки 1, який коштує дорожче. За даними моніторингу на сайті ДП «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П.Шульгiна» у серпні по Рівненській області асфальтобетон крупнозернистий та дрібнозернистий марки 1 коштував 2800 гривень/т (з ПДВ та доставкою). Тобто майже на 25% від тендерної ціни  «Рівнеавтошляхбуду».

Згідно тендерній документації, на цей ремонт піде 38 тисяч тон асфальтобетону вищевказаних марок, що обійдеться в цілому у 128,12 млн гривень або 73% від загальної вартості контракту. Таким чином 20-відсоткове завищення ціни асфальту принесе учасникам близько 26 млн грн додаткової «маржі».

Також у тендерній ціні завищені ціни на інші види будівельних матеріалів. Емульсія бітумна ЕКШ 50 у тендері коштує 17 338 гривень/т, тоді як в моніторингу «ДерждорНДІ» 15 570 гривень/т.

У тендері щебенево-піщана суміш С-5 – 1693 гривень/м3, щебенево-піщана суміш С-7 – 1725 гривень/м3. У моніторингу 204 та 238 грн/т відповідно, тобто у сім-вісім разів дешевше.

З початку року ПрАТ «Рівнеавтошляхбуд» виграло тендерів на 542, 03 млн гривень. Станом на кінець червня 2020 року, власниками ПрАТ виступали Володимир Шоломицький та ТОВ «Транс-КОР» місцевих підприємців Віталія Корячкіна, Юрія Юхимчука та Валерія Богуцького.