COVID-19. Укравтодор приховав ціни на будматеріали лідера картелю у підряді на 305 мільйонів
16.10.2020   //  

13 жовтня Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області підписала договір з ТОВ «Автомагістраль-Південь» на будівництво транспортної розв’язки в двох рівнях на на км 27+970 дорозі Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка вартістю 305,49 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На аукціоні «Автомагістраль-Південь» зустрілася з іншими лідерами Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», ТОВ «Ростдорстрой» та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». Аби виграти, компанія знизила ціну на торгах на 9% нижче очікуваної вартості закупівлі. Усі інші компанії також падали по ціні на аукціоні на 7-8%, а різниця між пропозицією «Автомагістраль-Південь» та «Автострада» становить лише 2 гривні.

Згідно з постановою Кабміну, третину від всієї суми тендеру – 100 млн гривень – на ремонт цієї ділянки траси виділено з Фонду боротьби з COVID-19. При цьому «Автомагістраль-Південь» не опублікувала локальні кошториси із цінами на будівельні матеріали. Також Укравтодор не оприлюднив протокол узгодження цін на матеріальні ресурси.

З початку 2020 року «Автомагістраль-Південь» отримала 91% дорожніх підрядів Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області вартістю від 100 млн гривень – на загальну суму 9,17 млрд гривень (з 10,07 млрд грн).  Лише двічі підряди Дніпропетровської САД забирали інші компанії – «Онур Конструкціон Інтернешнл» на реконструкцію мосту з підходами через річку Чортомлик та ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС» – на поточний середній ремонт дороги Р-73. На аукціонах 2020 року, де «Автомагістраль-Південь» зустрічалася з кількома представниками Національної асоціації дорожників України і перемагала у закупівлі, середній рівень знижки становив 12%.

Офіційно фірма належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Але контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь». Нині компанія є засновником Національної асоціації дорожників України. Президент НАДУ Тарас Сиротинський у квітні став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.