Експерти на вимогу поліції не встигають перевірити чи вкрала «Автомагістраль-Південь» гроші на щебеневу суміш у дорогу на Канів
15.10.2020   //  

30 вересня Придніпровський районний суд м. Черкаси ухвалив клопотання слідчого відділу СУ ГУ Нацполіції в Черкаській області Колісник А.В. про подовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно зловживань у поточному середньому ремонті автомобільної дороги державного значення Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук на ділянці км 77+000 км 79+100 у Черкаській області. Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Тендер на ремонт цієї дороги САД у Черкаській області провела в листопаді 2018-го. Його виграло ТОВ «Автомагістраль-Південь» за 31,56 млн гривень.

Відповідно до технічного завдання «Автомагістраль-Південь» відновити щебеневі покриття товщиною 15 см із розсипанням щебенево-піщаної суміші С-7.

18 березня 2019 було здійснено виїзд до місця проведення робіт та встановлено, що «Автомагістраль-Південь» в порушення норм виконання будівельних робіт взагалі не використовувала передбачену кошторисом щебенево-піщану суміш С-7. Згідно тендерній документації, вона передбачена у обсязі 2620 м3. Відповідно до протоколу узгодження цін на матеріальні ресурси, вартість суміші С-7 становила 684 грн/м3. Таким чином інтересам держави може бути завдано збитків на понад 1,7 млн. гривень.

Спочатку будівельно-технічну експертизу ремонту за рішенням суду виконував приватний судовий експерт, однак у зв`язку із закінченням у нього кваліфікаційного сертифікату, матеріали кримінального провадження були повернуті Нацполіції «без фактичного виконання експертизи».

В липні 2020 року слідчий доручив експертизу експертам Черкаського НДЕКЦ. Проте листом від 17.07.2020 йому повідомили, що проведення експертизи можливе в термін понад 5 місяців через значне навантаження експертів Черкаського НДЕКЦ. Тому Придніпровський районний суд м. Черкаси ухвалив клопотання слідчого відділу СУ ГУ Нацполіції в Черкаській області Колісник А.В. та подовжив строк досудового розслідування до 4 квітня 2021 року.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» офіційно належить Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Проте фактично контролює ТОВ бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь». З початку 2020 року фірма є найбільшим переможцем тендерів серед усіх дорожних підрядників України, виграла закупівлі на 18,69 млрд грн.