COVID-19 Залізниця замовила китайські експрес-тести у півтора раза дешевше весни
15.10.2020   //  

Філія «Центр охорони здоров’я» ПАТ «Українська залізниця» 30 вересня уклала угоду з ФОП Ярох Руслан Романович про закупівлю експрес-тестів на новий коронавірус на 2,54 млн грн. (тут і далі ціни без ПДВ). Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом жовтня поставлять 16 400 швидких тестів для діагностики коронавірусної хвороби COVID-19 (IgM/IgG) / Novel Coronavirus (2019-nCoV) Antibody (IgM/IgG) Combined Test Kit по 155,00 грн. за тест. Їх виробник не вказаний, але він з Китаю.

Тести, розфасовані по 25 штук у комплекті, мають виявляти антитіла класу IgM та IgG до вірусу COVID-19 у зразках цільної крові, сироватки або плазми крові. Вони повинні бути зареєстровані в Україні та дозволені в медичній практиці, а їхній термін придатності на момент поставки повинен становити не менше 75% від загального терміну придатності.

Останнім часом, восени експрес-тести на суму понад мільйон гривень замовляло лише КП «Криворізька міська лікарня №1». Воно придбало за 3,86 млн грн. у ТОВ «Екомедтест» 23 тис експрес-тестів по 168 грн. за тест. Це на 8% дорожче від договірної ціни залізниці.

Сама ж «Укрзалізниця» півроку тому, в квітні замовила у ТОВ «НМТ» експрес-тести VivaDiagTM COVID-19 IgM/IgG виробництва фірми «VivaChek Biotech (Hangzhou) Co. Ltd» (Китай) по 237,50 грн. за тест. Це було в півтора раза дорожче від нинішньої ціни.

Квітнева ціна експрес-тестів для залізниці на той час була середнього рівня, а взагалі їхні ціни тоді різнились від 141 грн. до 535 грн. (див. аналіз цін експрес-тестів до 28 травня).

Підприємець Руслан Ярох зареєстрований у Києві в 1999 році. Він заснував ПП «Фенікс-Інтерком» та очолює Всеукраїнську громадську організацію інвалідів «Співдружність ХХІ», Міжнародний благодійний фонд «Київ-Україна» і однойменне підприємство фонду.