COVID-19. Укравтодор в суді захищає протизаконний тендер на 190 мільйонів, по якому «труханівець» на щебені заробив 7 мільйонів
14.10.2020   //  

9 жовтня Служба автомобільних доріг у Херсонській області підписала чотири договори з ТОВ «Ростдорстрой» на поточний середній ремонт дороги державного значення Т-04-03 Мар’янське-Берислав-/Р-47/ сукупною вартістю 190,81 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На фінансування ремонту різних ділянок цієї траси цього року з Фонду боротьби з COVID-19 виділено 259,25 млн грн.

Середня знижка за усіма чотирма лотами з ремонту ділянок дороги становить 7%. На чотирьох аукціонах «Ростдорстрой» зустрілася з лідером Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь», яка в процесі торгів падала по ціні практично так само як і «Ростдорстрой». При цьому всюди Замовник відхилив пропозиції шести компаній –  «Миколаївбудцентр», «ДСТ № 4 г.Брест», «Мего ЛТД», «Еталон-буд», «Хмельницьке ШБУ №56» та «УПС».

Нагадаємо, білоруську компанію  «ДСТ № 4 г.Брест» відхилили через те, що вона у маршруті транспортування асфальтобетонних сумішей вказала нібито «неіснуючі автомобільні дороги». Білоруська компанія не оскаржувала своє відхилення в Антимонопольному комітеті.

Натомість пропозицію компанії «УПС» Херсонська САД відхиляла три рази. Вперше підприємство відхилили, бо компанія надала накази про призначення працівників Шинкаренка та Охмат, інформація про призначення яких відсутня у їхніх трудових книжках, тоді як умовами тендерної документації  не регламентовано, що інформація у наказах і трудових книжках має дублюватися. АМКУ став на сторону «УПС» і зобов’язав Херсонську САД повернути компанію на тендер.

Вдруге Замовник відхилив компанію, бо «УПС» буцімто не підтвердив, що автогудронатор, зазначений у довідці, є автогудронатором. Після задоволення скарги компанії Антимонопольним комітетом – Замовник відхилив компанію втретє – бо компанія начебто не надала усі до додатки до аналогічного договору, хоча у ТП вони були у наявності.

«УПС» подала скаргу до Антимонопольного комітету втретє, але згодом сама відкликала її.

Усі чотири лоти закупівлі промоніторила Державна аудиторська служба України. Вона встановила, що пропозиції компанії «ДСТ № 4 г.Брест» та «Мего ЛТД» були відхилені Замовником правомірно. В той же час моніторинг ДАСУ встановив, що на момент проведення аукціону банківські гарантії переможця – ТОВ «Ростдорстрой» – не були чинними, а тому пропозиція компанії не відповідала умовам тендерної документації, а тому «процедура торгів підлягала відміні». Херсонська САД не погодилась з цим висновком ДАСУ і 8 жовтня оскаржила його до суду.

Згідно з кошторисом,  компанія «Ростдорстрой» на чотирьох тендерах запропонувала такі ціни на матеріальні ресурси: (з доставкою та ПДВ)

  • крупнозернистий щільний асфальт типу А марки 1 – 2 096 грн/т;
  • ЩМА на бітумі БМКП-60/90-65 – 2 700 грн/т;
  • щебенево-піщана суміш С7 – 1 041 – 1 446 грн/м3;
  • щебенево-піщана суміш С5 – 1 263 – 1 446 грн/м3;
  • бітумна дорожня емульсія ЕКП-60 – 15 402 грн/т, ЕКС-50 – 15 198 грн/т, ЕКШ-50 – 12 954 грн/т, така ж модифікована – 16 014 грн/т;
  • дрібнозернистий щільний асфальт типу А марки 1 – 2 280 грн/т;
  • бетонна готова важка суміш класу В15 крупності заповнювача бiльше 40 мм -1 264 грн/т;
  • щебінь фракції 40-70 мм марки М1000 – 796 – 844 грн/м3.

 

Згідно з моніторингом цін на будівельні матеріали за серпень по Херсонській області, крупнозернистий асфальт коштує 2 000 грн/т, а ЩМА на бітумах – 2 700 грн/т. Тобто ціни на асфальт у «Ростдорстрой» практично такі самі, як у моніторингу ДерждорНДІ.

У той же час ціни на щебенево-піщану суміш С7 у моніторингу значно менші – 750 грн/м3.  Враховуючи, що ціни та обсяги на ЩПС у чотирьох лотах є різними, журналісти редакції «Наші гроші» порахували, що 18 608 кубів щебеню коштують 21,07 млн гривень з ПДВ. Якщо б «Ростдорстрой» закупив їх за ціною, вказаною у моніторингу – 750 грн/м3, такий обсяг щебеню коштував би 13,96 млн гривень, тобто на 7,11 мільйонів дешевше.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.