Що АМКУ накрутив у справі про продаж росіянами заводу «Дніпрометиз» групі Тігіпка
13.10.2020   //  

Антимонопольний комітет 12 жовтня випустив прес-реліз зі звинуваченнями ЗМІ у неправдивому повідомленні про дозвіл групі Сергія Тігіпка на придбання акцій ПрАТ «Дніпрометиз» у резидентів Російської Федерації. При цьому АМКУ повідомив нові подробиці, які дають привід вважати, що непроста схема набуття контролю розроблялась під те, щоб обійти санкційне законодавство та перетворити «чорну» історію в «сіру».

«Ліга антитрасту» розібрала історію з початку у 2017 р.

26 жовтня 2017 компанія «Блоссом Інвестментс ОУ» з групи ТАС Сергія Тігіпка за договором купівлі-продажу придбала у компанії «Cambay Services Limited», що входить до групи «Северсталь» підсанкційоного громадянина РФ Олексія Мордашова, 100% акцій компанії «Діалзоне Холдинг Лтд», яка на дату договору була власником 99% акцій ПрАТ «Дніпрометиз».

Мета купівлі-продажу – подальший перепродаж членам групи ТАС.

Дозвіл в Антимонопольному комітеті на зазначену транзакцію ні покупець, ні продавець тоді не отримували. Хоча за пороговими показниками сторони мали іти за дозволом, але Комітет його б не дав, бо це заборонено законодавством про санкції.

Фактично купівля «Дніпрометизу» у «Северсталі» здійснювалась компанією з групи ТАС для перепродажу компанії з групи ТАС. При цьому «тасівська» компанія «Блоссом Інвестментс ОУ», яка купувала акції для перепродажу, була професійним учасником ринку цінних паперів. Та належала до переліку виключень з антимонопольного законодавства, коли дозвіл отримувати не потрібно, бо контроль фактично не набувається, оскільки продаж здійснюється з метою перепродажу.

В листі на АМКУ компанія «Блоссом Інвестментс ОУ» зазначила, що зобов`язується утримуватися від голосування у органах управління Компанії «Діалзоне Холдинг Лтд» та ПрАТ «Дніпрометиз», та не набуватиме контролю іншим способом над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд» та «Дніпрометизом».

8 листопада 2017 року компанія «Девісал» з групи ТАС та «Дніпрометиз» з групи «Северсталь» звернулись до Антимонопольного комітету із заявою про надання дозволу на концентрацію у вигляді придбання компанією «Девісал» у компанії «Блоссом Інвестментс ОУ» акцій ПрАТ «Дніпрометиз», що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства.

Комітет почав розгляд справи про концентрацію, щоб встановити чи поширюються спеціальні економічні та обмежувальні заходи (санкції) на заявлені дії.

Під час розгляду справи АМКУ виявив ознаки порушення у вигляді здійснення концентрації шляхом набуття «Блоссом Інвестментс ОУ» опосередкованого (через «Діалзоне Холдинг Лтд») контролю над «Дніпрометизом» без попереднього дозволу Комітету. Та по завершенню розслідування наклав на «Блоссом Інвестментс ОУ» штраф у розмірі 55 млн.грн.

При цьому «Девісал» з групи ТАС не отримав дозволу на придбання акцій «Дніпрометизу» у «Діалзоне Холдинг Лтд». І АМКУ закрив провадження з підстав того, що ця транзакція заборонена законодавством про санкції.

«Блоссом Інвестментс ОУ» оскаржило до суду рішення Антимонопольного комітету про накладення штрафу, але не оскаржувало рішення, яким АМКУ не надав дозвіл на придбання акцій заводу. У позові компанія стверджувала, що вона хоч і купила акції «Діалзоне Холдинг Лтд», якій належить «Дніпрометиз», але не набула контроль над нею. І хоча акції належать компанії «Блоссом Інвестментс ОУ», що входить до групи ТАС, але вона є професійним учасником ринку цінних паперів та купила акції для подальшого перепродажу іншій компанії групи ТАС. І доки вона не перепродасть ці акції іншій компанії з групи ТАС, група не отримає контроль над «Діалзоне Холдинг Лтд», якій належить «Дніпрометиз». І інша компанія з групи ТАС, «Девісал», саме тому і звернулась до АМКУ, щоб отримати дозвіл на набуття контролю та фактично і юридично цей контроль набути.

Суди всіх трьох юрисдикцій, в тому числі Верховний суд, підтримали «Блоссом Інвестментс ОУ» та скасували рішення АМКУ про накладення штрафу. Підставою для прийняття таких рішень було саме те, що контроль не перейшов та придбання здійснювалось для перепродажу.

Рішення Комітету, яким не було надано дозвіл на купівлю «тасівською» компанією «Девісал» акцій компанії «Діалзоне Холдинг Лтд», якій належить «Дніпрометиз», у іншої «тасівської» компаніх «Блоссом Інвестментс ОУ», що придбала їх у групи «Северсталь» для перепродажу, у зв’язку з законодавством про санкції – не скасоване судом та залишається дійсним.

Переходимо у 2020 рік.

8 жовтня 2020 року АМКУ дав дозвіл вже іншій компанії з групи ТАС Сергія Тігіпка «Aгімант Лімітед» (Кіпр) на набуття контролю над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд» (Віргінські Острови), яка на момент всіх описаних вище подій володіла 99% акцій ПрАТ «Дніпрометиз», та була придбана іншою компанією з групи ТАС «Блоссом Інвестментс ОУ» для подальшого перепродажу.

Тому цілком зрозуміло, чому засоби масової інформації зробили висновок про те, що Комітет дав дозвіл групі ТАС на отримання контролю над «Дніпрометиз», який до цього досі, за твердженням в тому числі суду, перебував під контролем групи «Северсталь».

Але 12 жовтня Антимонопольний комітет назвав поширену в ЗМІ інформацію недостовірною, зазначивши, що компанія «Агімант Лімітед» не купувала акції «Дніпрометизу», а лише набула одноособовий контроль над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд», придбавши її у «Сарторіус Лімітед». При чому компанія «Сарторіус Лімітед», за твердженням АМКУ, не пов’язана відносинами контролю з групою ТАС або будь-якими підсанкційними суб’єктами. З ким вона пов’язана відносинами контролю та кому належить, відомство мовчить.

У зв’язку з чим виникає низка питань.

Якщо «Агімант Лімітед» набула одноособовим контроль над «Діалзоне Холдинг Лтд», не набувши при цьому контролю над «Дніпрометиз», акції якого належали «Діалзоне Холдинг Лтд», то:

  • кому та коли «Діалзоне Холдинг ЛТД» передав контроль над «Дніпрометизом»;
  • та чому на це не було отримано дозвіл АМКУ?

Якщо контроль над «Діалзоне Холдинг ЛТД» набувається шляхом укладення угоди з «Сарторіус Лімітед», яка не належить до групи ТАС, то:

  • куди ділась «Блоссом Інвестментс ОУ», з групи ТАС, якій належали акції «Діалзоне Холдинг ЛТД»;
  • як без отримання дозволу АМКУ контроль над «Діалзоне Холдинг ЛТД», якій належали акції «Дніпрометиз», набув суб’єкт не з групи «Северсталь», під контролем якої перебувала компанія;
  • кому належить «Сарторіус Лімітед», яка, як виявилось, вже має одноособовий контроль над власником акцій «Дніпрометизу» «Діалзоне Холдинг ЛТД», і як цей хтось обійшов законодавство про санкції?