На торги «Краматорськтеплоенерго» по антрациту на чверть мільярда ніхто не прийшов
13.10.2020   //  

ТОВ «Краматорськтеплоенерго» 8 жовтня відмінило тендер щодо постачання вугілля очікуваною вартістю 282,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На листопад-квітень, тобто на півроку хотіли замовити 107 тис т антрациту марки АШ 0-6 мм (антрацитовий штиб фракцією 0-6 мм) за очікуваною ціною 2 643 грн./т. Оплата мала пройти протягом трьох місяців після поставки на умовах DAP залізницею в Краматорськ.

Тендерна документація вимагала від потенційних учасників гарантійний лист про те, що вугілля не видобувається на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

При цьому в Україні антрацит видобувається лише на окупованих територіях Донбасу.

Зрештою оголошені у вересні торги відмінили в жовтні через відсутність пропозицій. Це вже восьма невдала процедура «Краматорськтеплоенерго» щодо вугілля в «Прозорро».

Днями «Нафтогаз» повідомив, що «Краматорськтеплоенерго» у переліку підприємств-боржників, що мають критичні борги, із необхідною сумою погашення в 16,61 млн грн.

«Краматорськтеплоенерго» на чолі з Олександром Стоцьким оперує Краматорською ТЕЦ. Ним володіють КП «Міст» Краматорської міськради (40%) та кіпрська «Хамачі Лімітед» (60%). Кінцевим бенефіціаром через кіпрську «Хамачі Лімітед», словацьку «Е Конект с.р.о.» і британську «Елні Капітал Лтд» є Маріанна Данилів зі Словаччини.

Група «E.connect» купила 60% частку «Краматорськтеплоенерго» у березні 2018 року, а раніше ця частка належала міжнародному енергетичному холдингу «ContourGlobal».

У вересні 2018 року поліція розпочала кримінальне провадження проти керівництва «Краматорськтеплоенерго» щодо можливого зловживання службовим становищем. На думку слідства, директор «Краматорськтеплоенерго» із заступником у 2017 році замовили словацькій компанії «Е Конект» антрациту російського виробництва по $98 за тонну на загальну суму $4 млн, або 110 млн грн. Ціна включала експортне митне оформлення в Росії, навантаження у вагони, інспекцію, доставку з оплатою експортних податків і зборів та залізничного тарифу до станції Краматорськ. Однак у вересні 2017 року вони, діючи в інтересах «Е.Коннект», замовили у ТОВ «Горизонталь Груп» транспортно-експедиторські послуги із перевезення вугілля по Україні до станції «Краматорськ» на 4,5 млн грн. Таким чином «Е.Коннект» отримала кошти за послуги, які фактично надала «Горизонталь Груп».

В іншому кримінальному провадженні від травня 2018 року поліція вважала з посиланням на аналітичне дослідження ДФС, що ціна цього вугілля могла бути завищеною. У 2019 році було призначено судово-товарознавчу експертизу, а цьогоріч нових ухвал не було.

Також із 2016 року поліція вела провадження щодо можливого завищення витрат палива «Краматорськтеплоенерго». Із березня 2018 року нові ухвали по цій справі не з’являлись.