COVID-19. Укравтодорці без жодних експертиз на 58 млн підняли ціну ремонту дороги на Мукачеве
12.10.2020   //  

28 вересня Служба автомобільних доріг у Закарпатській області уклала ще одну угоду з підрядником ТОВ «ШБУ-77» вартістю 58, 24 млн гривень на середній ремонт автодороги державного значення Н-09 Мукачеве-Рахів-Богородчани-Івано-Франківськ-Рогатин-Бібрка-Львів на ділянках км 73+300 – км 90+143, км 90+311 – км 98+700. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Тендер на ці ділянки ТОВ «ШБУ-77» виграло 10 лютого. За результатами аукціону його вартість склала 590,00 млн гривень, з них 250 млн гривень підрядник отримає з «ковідного» фонду. 24 лютого «ШБУ-77» та САД у Закарпатській області уклали договір, домовились завершити ремонт ділянок до кінця поточного року. З того часу внесли до договору вісім допугод – відтягнули строки виконання робіт до кінця березня наступного року.

Нинішні додаткові витрати на ці ділянки САД пояснює тим, що під час «надання послуг на об’єкті ремонту було виявлено необхідність провести роботи з усунення окремих пошкоджень земляного полотна загальною кількістю 15 240 м³». І з огляду на те, що ТОВ «ШБУ-77» вже ремонтує дорогу, його техніка на ній дислокована, йому і поручили додаткові роботи з ремонту.

В обґрунтуванні витрат на 58,24 млн гривень САД посилається на норми Стандарт організації України (СОУ) та Галузеві будівельні норми (ГБН) , проте жодним чином не згадує про проведення відповідної експертизи для визначення вартості додаткових робіт тощо.

Варто згадати, що під час конкурсу на основний тендер на ремонт цих ділянок дороги, вартість від встановленої САД у 594,04 знизилась лише на 1% . Такжо заявки на учать в тендері подавали ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». Турків  до конкурсу не допустили через брак документів.

Ціни на будівельні матеріали у ТОВ «ШБУ -77», що складають левову частину вартості контракту, сторони «засекретили» : їх немає ні в тендерній документації «ШБУ-77» , ні в договорі з САД.

Власником ТОВ «ШБУ-77» є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

З початку року його структура виграла тендерів на 3,23 млрд гривень.