Більшість із чверті мільярда Міноборони на авіагас узяли «ОККО» та «комодівці»
10.10.2020   //  

Міністерство оборони України у вересні-жовтні за результатами тендеру уклало п’ять угод про постачання авіаційного палива на загальну суму 288,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом протягом місяця мають поставити 18 450 т авіапалива по 15 051-16 440 грн./т.

Як писало видання «EnKorr», виходячи з котирувань Джет А-1 на європейському ринку за останній місяць (серпень) та ретроспективних умов поставки в Україну, розрахункова собівартість авіапалива у Києві складає 15 650 грн./т. При цьому Міноборони закуповує паливо з урахуванням доставки до військових частин і з відстрочкою оплати на місяць.

ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова (концерн «Галнафтогаз») за 122,15 млн грн. поставить 7 430 т авіагасу за найвищою ціною 16 440 грн./т. Фірма принесла документи на авіапаливо марки РТ виробництва ПАТ «Укртатнафта» і ВАТ «Нафтан» (Білорусь).

Крім того, ТОВ Фірма «Фідея» отримає 68,50 млн грн. за поставку 4 550 т авіагасу по 15 055 грн./т. Воно надало документи на авіапаливо марки Джет А-1 виробництва компаній «Hellenic Petrolium S.A.» (Греція) та «Sasol Italy S.p.A.» (Італія).

ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки заплатять 54,00 млн грн. за поставку 3 530 т авіагасу по 15 297 грн./т. Фірма завантажила документи на авіапаливо марки Джет А-1 виробництва вищезгаданих «Укртатнафти», «Нафтану», «Hellenic Petrolium», а також «Orlen Lietuva» (Литва).

Також ТОВ «Люкс Країна» за 44,25 млн грн. поставить 2 940 т авіапалива за найнижчою ціною в 15 051 грн./т. Воно принесло документи на авіапаливо марки РТ виробництва «Укртатнафти» і «Нафтану» та марки Джет А-1 виробництва «Укртатнафти», «Hellenic Petrolium», «Orlen Lietuva» і «Motor Oil (Hellas), Corinth Refineries S.A.» (Греція).

Сума угод на 5% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 304,43 млн грн.

В окремих торгах також брали участь ТОВ «Альянс Енерго Трейд», ТОВ «Глуско Україна» та виробник «Укртатнафта», який був найдорожчим і не знижував ціни.

«Фідея» входить у так звану групу Грановського-Адамовського («Трейд Коммодіті», «Газтрейд» («Оптимус Конекшн», нині – «Феном Вест), «Август Пром», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея», «Ферст Груп»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці тощо на мільярди гривень. «Ферст Груп» та інші «коммодівські» фірми фігурують у кримінальній справі про заволодіння службовців АТ «Укрзалізниця» і групи осіб бюджетними коштами через підконтрольні підприємства.

Столичною «Люкс Країна» володіє бізнесмен Юрій Агеєв, власник конкурсу «Міс Україна». Він купив ТОВ «Національний комітет «Міс Юкрейн» в Олександра Онищенка, який переховується за кордоном і якого НАБУ звинувачує в створенні злочинної групи для розкрадання газу, видобутого в рамках спільної діяльності з АТ «Укргазвидобування», в результаті чого державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн. За даними системи «YouControl», раніше засновником «Люкс Країна» був Олександр Осіпов.