COVID-19. В ДАСУ заявили на протизаконні дії Укравтодору в тендері на 338 мільйонів з «ковідним» фінансуванням
09.10.2020   //  

Засновники «Ліги антитрасту» звернулись до ДАСУ щодо порушень під час проведення закупівлі на ремонт ділянки траси Р-11 у Полтавській області за 338,46 млн. грн. Про це повідомила «Ліга антитрасту» (текст заяви тут).

Служба автомобільних доріг у Полтавській області у липні почала тендер на ремонт ділянки км 0 + 000 — км 25 + 850 і отримала заявки від чотирьох компаній: ТОВ «Граніт-001», ТОВ «ДРСУ Полтава», ТОВ «Ростродстрой», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Але боротьба «Граніту-001» та «ДРСУ Полтава» тривала недовго, оскільки замовник  відхилив їх пропозиції через невідповідність кваліфікаційним критеріям.

Експерти «Ліги антитрасту» проаналізували підстави відхилення пропозиції

та встановили, що компанії були відхилені неправомірно. Замовник знехтував положеннями статті 29 Закону «Про публічні закупівлі» та не надав 24 години на усунення недоліків у пропозиціях зазначених учасників, тим самим позбавивши їх можливості конкурувати за контракт.

Внаслідок таких дій замовника до аукціону було допущено лише двоє учасників, які розіграли між собою аукціон з різницею в 0,75 %. При цьому дві єдині допущені до аукціону компанії «Онур» і «Ростдорстрой» є фаворитами Укравтодору та за даними експертів входять до «дорожнього картелю».

Згідно постанови Кабміну, на ремонт цієї ділянки траси з Фонду боротьби з COVID-19 виділено 250 млн грн з загальної суми 338 млн грн.

«Якщо б замовник виконав свій законодавчий обов’язок та дав двом іншим учасникам 24 години на усунення недоліків, цілком ймовірно що держава могла б зекономити кілька десятків мільйонів бюджетних коштів з «ковідного» фонду», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Норма про 24 години на усунення недоліків з’явилась в Законі «Про публічні закупівлі» менше року тому. Мета запровадження норми – збільшити економію бюджетних коштів за рахунок надання можливості компаніям усувати помилки у документах на тендер.

«На жаль, як ми бачимо на практиці, структури Укравтодору, що сьогодні освоюють найбільші суми бюджетних коштів, не розділяють в цій частині прагнення парламентарів, дозволяють собі «забивати» на закон, та не несуть при цьому жодної відповідальності. «Ліга антитрасту» вважає неприпустимим такий стан речей, коли членів тендерного комітету сільської лікарні карають за незначні порушення на тендерах на кілька тисяч гривень, а посадовці Укравтодору уникають відповідальності за грубе нехтування законом на десятки та сотні мільйонів та ще й з «ковідного» фонду. Тому ми звернулась до Держаудитслужби щодо проведення моніторингу та сподіваємось, що у неї вистачить незалежності та сміливості для вжиття вичерпних заходів задля недопущення розтрати «ковідних» коштів», – повідомляє «Ліга антитрасту».