COVID-19. ПП «Автомагістраль» передумала оскаржувати своє відхилення з мільярдного тендеру, з якого вигнали увесь картель
08.10.2020   //  

5 жовтня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету залишила без розгляду скаргу ПП «Автомагістраль» на тендері Кіровоградської САД на поточний середній ремонт дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка вартістю 917,61 млн гривень. Про це повідомляється у рішенні, опублікованому у системі «Прозорро».

На фінансування цього будівництва з Фонду боротьби з COVID-19 виділено 300,00 млн грн.

Антимонопольний комітет ухвалив таке рішення, оскільки компанія разом із документами про оплату скарги не додала саму скаргу. При цьому із таким самим клопотанням до АМКУ звернувся і сам Замовник – Кіровоградська САД:

«Блокування (призупиненням) процедури закупівлі, що проводиться Службою автомобільних доріг, на території Кіровоградської області призводить до затримки початку виконання робіт із поточного середнього ремонту автомобільної дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка. Як наслідок на території Кіровоградської області не вчасно буде виконана державна програма із відновлення доріг в Україні», – вказано у клопотанні.

Також скаргу на своє відхилення хотів подати і один з фаворитів Укравтодору ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», однак компанія так і не подала потрібні документи до кінця терміну оскарження.

Всього на тендер подалося дев’ять компаній, з яких Кіровоградська САД відхилила сім. Відхилено трьох представників Національної асоціації дорожників України – «Онур», «Ростдорстрой», та «Автостраду». Окрім цього, Замовник відхилив ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького, ТОВ «ШРБУ-48» (яке є давнім спаринг-партнером «Автостради» і «Ростдорстрою»), ТОВ «Миколаївбудцентр» з групи Амірханяна і «Блек Сі Консорціум», пов’язаний з Олександром Ярославським.

Єдиними допущеними компаніями на тендер є азербайджанська AzVirt MMC та  черкаське ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво».

На думку експертки платформи «Ліга Антитрасту» Анни Сулими, «Блек Сі Консорціум», «Онур» та «Миколаївбудцентр» були відхилені правомірно. Консорціум не надав прямої виписки від Банку-гаранта з рахунку покриття та гарантійний лист від виробника асфальтобетону, адресований не самому Учаснику. «Онур» не надав відгук від Замовника по аналогічному договору, а «Миколаївбудцентр» надав неправильно оформлену банківську гарантію.

Натомість, пропозиції «Ростдорстрою» «Автостради», «ШРБУ-48» та «Автомагістралі» Замовник відхилив неправомірно, не надавши 24 години компаніям на усунення недоліків. У банківській гарантії «Ростдорстрой» та «Автомагістраль» не було посилання на протоколу викладення ТД у новій редакції. «ШРБУ-48» у складі своєї ТП надали листи про незаперечення використання техніки, які були адресовані не Учаснику, а Замовнику. А «Автострада», замість документів, які засвідчують право власності на техніку, надала видаткові накладні.

Усі ці недоліки, на думку Анни Сулими, компаніям можна було б виправити, якби Замовник дав на це відповідний час.