Рідна фірма радника Шмигаля виграла 169 мільйонів з секретними цінами на асфальт
07.10.2020   //  

1 жовтня Департамент дорожнього господарства Львівської ОДА уклав договір з українським представництвом ТОВ «Дрог-Буд» (Польща) вартістю 169,20 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Поточний середній ремонт автодороги загального користування місцевого значення Золочів-Красне на ділянці 0+000 – км 23+000 мають виконати до кінця 2021 року.

В конкурсі ще брали участь ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Техно-Буд Центр»,  проте їх пропозиції виявились дорожчими від пропозиції поляків, які скинули 19% від очікуваної вартості 206,59 млн гривень.

Згідно розрахункам підрядника, прибуток компанії  від тендеру до оподаткування має скласти 1,9 млн гривень, або близько 1% від вартості контракту.

В тендерній документації «Дрог-Буд» СП З.о.о. відсутня інформація про ціни на будівельні матеріали, що зазвичай складають левову частку у  загальній вартості ремонту. Асфальтобетон полякам для цього ремонту поставлятиме представництво «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi».

Діяльність польського «Дрог-Буду» і його українського дочірнього підприємства сконцентровано у Львівській області. Раніше місцеву Службу автомобільних доріг очолював Тарас Сиротинський. Пізніше він очолив Національну асоціацію дорожників України, у яку входить «Дрог-буд» та фаворити Укравтодору. Весною 2020 року Сиротинський став радником прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. При призначенні він у декларації за минулий рік вказав ТОВ «Дрог-Буд Україна» основним місцем своєї роботи, де одержав 756 тис гривень.

В Польші «Дрог-Буд» працює на ринку дорожніх робіт з 1998 року, українське представництво у Львові відкрило в 2016 році, коли Укравтодор очолив поляк Славомір Новак. Тоді польська фірма відразу виграла в системі Укравтодору тендери на 297,07 млн гривень. «Дрог-Буд» СП З.о.о. ,згідно польського державного судового реєстру (KRS) (у Польщі юрособи реєструються через суд) очолює поляк Здзіслав Новак, який є віце-президентом фірми. У 2019 році прибуток компанії з ПДВ склав 9,15 млн злотих.

Серед засновників українського ТОВ «Дрог-Буд Україна» окрім польської компанії (частка якої складає 75%) значились львів’яни Олександра Яцик та Валерій П’ятак, який лишається директором представництва. Зараз власниками ТОВ «Дрог-Буд Україна» зі статутним капіталом у 13,10 млн гривень виступають поляки Здзіслав Ян Новак та Марія Барбара Кендзьор. Діяльність українського представництва у минулому році була збиткова, чистий збиток склав 1,14 млн гривень.