Будівництво мосту на Залаегерсег подорожчало у 1,5 рази в один день з законом про виділення грошей
07.10.2020   //  

Департамент інфраструктури Херсонської ОДА 1 жовтня без відкритих торгів за переговорною процедурою уклав угоду з ПрАТ «Укратоменергобуд» про додаткові роботи з будівництва шляхопроводу в Херсоні на 173,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Угоду укладено в один день з тим як президент Володимир Зеленський підписав закон про виділення з державного бюджету Укравтодору додаткових 2,16 млрд грн на кілька обєктів Укравтодору. Серед них на будівництво херсонського шляхопроводу заплановано 358 млн грн. Ця сума відповідає вартості первісного контракту на будівництво, який «Укратоменергобуд» отримав три роки тому.

У 2017 році фірма отримала підряд Управління капітального будівництва Херсонської ОДА на 357,69 млн грн. За ці гроші вона мала збудувати шляхопровід замість існуючого переїзду через залізницю по проспекту Адмірала Сенявіна – вулиці Залаегерсег до середини 2020 року. Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не були опубліковані, що не дозволило порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Згодом під час інженерно-геологічних вишукувань ТОВ «Інжгеопроект» виявило, що майданчик практично підтоплений. Національний транспортний університет провів науково-дослідну роботу, за результатами якої довелось провести додаткові розрахунки щодо підсилення фундаментами несучої здатності. Як з’ясувалося, для насипу висотою понад 5 м не забезпечено міцність слабкого прошарку ґрунту в ґрунтовій товщі ІГЕ-3, тому можливе неконтрольоване просідання і руйнування конструкції. Крім того, ширина підошви підпірної стінки недостатня для сприйняття проектних навантажень від насипу і перерозподілу їх на ґрунти основи, враховуючи недостатню міцність ґрунту основи та його переважно пластичну консистенцію. З огляду не це виникла необхідність змінити конструктивну схему підпірної стіни і передбачити підсилення ґрунтів в основі.

Тому замовник вирішив замовити «Укратоменергобуду» додаткове влаштування пальових залізобетонних фундаментів під запроектованими конструкціями насипів шляхопроводу.

Загальна вартість первинного договору та нинішнього договору про додаткові роботи складає 531,49 млн грн. Це в півтора раза дорожче від вартості первинного договору.

За даними порталу публічних коштів «Є-Дата» і пошукової системи «.007», за первинною угодою «Укратоменергобуду» перерахували 221,55 млн грн., а за новою – поки що нічого.

Основним акціонером з 89% акцій столичного «Укратоменергобуду» на чолі з Романом Ходіним є ТОВ «Енергетичні інвестиції» Олександра Баштаненка з Кривого Рогу. За даними системи «YouControl», до вересня 2018 року «Енергетичними інвестиціями» володіли Роман Ходін і Руслан Рудомина, а до червня 2017 року – Валерій Штогрін.

Олександр Баштаненко також володіє криворізьким ПП «Ресурс-Сталь» (припиняється) і миколаївським ТОВ «Смарт Тест» одноосібно та криворізьким ТОВ «Зелений-шлях» разом із юристкою Наталею Разиграєвою, Гіоргі Корахашвілі, Петром Решетником і Русланом Богданом. Останній – це колишній народний депутат від ВО «Батьківщина», якого в 2019 році СБУ пов’язувала з пірамідою для підкупу для Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, Верховна Рада 3 вересня проголосувала за основу законопроект про виділення з держбюджету додаткових 2,16 млрд грн. на дороги. Ці кошти забирають з виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі. Із них 358 млн грн. іде на будівництво «Укратоменергобудом» шляхопроводу в Херсоні.