«Укртранснафта» за 92 мільйони орендувала в Ніконова елітний офіс із паркомісцями
06.10.2020   //  

ПАТ «Укртранснафта» 7 серпня уклало дві угоди з ТОВ «К.А.Н.» про оренду офісу та паркінгу на загальну суму 91,95 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У звітах про угоди повідомляється, що за вказану суму на 35 місяців орендовано:

  • за 84,98 млн грн. – нежитлове приміщення площею 2 449,5 кв. м на 6 поверсі бізнес-центру «Сенатор» по вул. Московська, 32/2 (із розрахунку $28 за «квадрат» без ПДВ);
  • за 6,98 млн грн. – паркінг на 15 місць (із розрахунку $480 за місце на місяць із ПДВ).

Оренда оплачуватиметься наперед не пізніше 12 числа кожного поточного місяця.

На ріелторських сайтах є дані про оренду офісів різної площі у «Сенаторі» на Московській за базовою ставкою 750-1 110 грн., що за курсом дорівнює $26-39 за «квадрат» без ПДВ.

У 2016 році «Укртранснафта» вже орендувала у ТОВ «К.А.Н.» офіс у «Сенаторі» на 50 місяців за 47,10 млн грн. Площа і ціна в доларах за «квадрат» були не вказані, а відповідь на запит «Наших грошей» щодо цього не прийшла, тому порівняти ціни неможливо.

А цього січня невідому кількість паркомісць орендували на сім місяців за 1,23 млн грн.

У звітах не вказано жодних підстав для оренди офісу та паркомісць у одному з найбільш розкішних бізнес-центрів Києва. Нагадаємо, до 2016 року «Укртранснафта» базувалася по вул. Алмазова, 18/7 на Печерську. Закупівля проведена без відкритих торгів шляхом укладання угоди з обраним заздалегідь учасником щодо наперед визначеного об’єкта.

ТОВ «К.А.Н.» зареєстроване на австрійську «Деверте холдинг гмбх», а бенефіціаром через неї є киянин Олександр Спектор. Директором української фірми є Олена Букало.

Замовником будівництва було ТОВ «К.А.Н. Девелопмент» Гліба Мурованського, Ольги Орлової, Олени Задорожної, Володимира Кочуми, Артема Танасієнка, Ігоря Ніконова та його ж АТ «ЗНВКІФ «Авант». Ігор Ніконов – відомий забудовник і почесний президент групи компаній KAN Development, який раніше був першим заступником голови КМДА.

Нагадаємо, у 2015 році державну «Укртранснафту» очолив екс-директор мережі АЗС «Вік-ойл» Микола Гавриленко. Раніше він був співвласником офшорної фірми «Turitella Corporation» разом з Андрієм Адамовським, Ігорем Філіпенком та Андрієм Малицьким.

У цих трьох людей є зв’язки з колишнім народним депутатом з фракції БПП Олександром Грановським, який в свою чергу близький до друга екс-президента Ігоря Кононенка.

Екс-нардеп Єгор Фірсов опублікував протокол засідання суду Британських Віргінських Островів від 3 липня 2014 у справі про ТРЦ «Sky Mall». Відповідно до документів, в суді Грановський зізнався, що отримав від Філіпенка, Адамовського та Малицького $700 тис.

У червні 2016 року «Нафтогаз України» призначив першим заступником гендиректора «Укртранснафти» Андрія Пасішника. Колишній представник групи «Континіум» після Майдану певний час виконував обов’язки заступника голови правління «Нафтогазу» і активно сприяв відстороненню групи «Приват» від управління державними активами, у тому числі «Укртранснафтою». Взимку 2016 року виявилось, що Пасішник намагався стати заступником міністра економрозвитку з посиланням на Ігоря Кононенка.

Разом з останнім призначенням «Укртранснафта» скасувала свою наглядову раду і ревізійну комісію, фактично залишившись без оперативного зовнішнього контролю.