«Ростдорстрой» та білоруси поділили 650 млн з дуже різними знижками
06.10.2020   //  

22 вересня Служба автомобільних доріг у Миколаївській області уклала договори на поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-15-13 Нечаяне – Очаків на загальну суму 650,46 млн. гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Ремонт 36 км дороги укравтодорівці розбили на шість лотів, які порівну поділили між собою ТОВ «Ростдорстрой» (321,54 млн грн) та ОАО «ДСТ №4 г. Брест» (328,92 млн грн). За умовами тендеру перша та шоста ділянки мали бути відремонтовані до вересня 2021 року, інші – до 10 грудня поточного року.

Миколаївська САД оголосила загальну очікувальну вартість всього ремонту в 745 млн гривень. «Ростдорстрой» на аукціонах знизив ціну на 8-11%, «ДСТ №4 г.Брест» – на 16-17%. Тобто з загальної суми економії 95 млн грн, дві білоруси зекономили державному бюджету в два рази більше, ніж одесити.

Разом з тим, тендерні ціни переможців вищі від зазначених у моніторингу ДержДорНДІ по Миколаївській області.  Наприклад, тонна асфальтобетону, згідно протоколу узгодження цін на матеріальні ресурси (з ПДВ),   у білорусів дорожче на 300  гривень, у «Ростдорстрою» – на 400.

Окрім переможців  в конкурсі приймали участь ще чотири  компанії – консорціум «Об’єднання дорожників України», ТОВ «Миколаївбудцентр», ТОВ «Автомагістраль-Південь» та «Представництво «Азвірт «ММС».

«Миколаївбудцентр» та консорціум «Об’єднання дорожників України» не допустили до конкурсу. Першого через відсутнє свідоцтво про реєстрацію поливально-мийних машин, других – через  відсутній в аналогічному договорі досвіду з влаштування основи дорожнього одягу з щебенево-пісчаної суміші обробленої та/або укріпленої цементом, в документах претендента зазначалась органо-мінеральна суміш.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.

ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» представляє білоруський державний трест, який утримує дороги в цій країні. З початку 2020 року компанія отримала тендерів на 710,37 млн гривень.