COVID-19. «Медзакупівлі» за 42 мільйони купили у шведської фірми українця дуже дешеві ШВЛ з Китаю
06.10.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 30 вересня уклало угоду з ТОВ «Медхолдінг» про закупівлю апаратів штучної вентиляції легень вартістю 42,00 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 29 листопада на склад МОЗ у Києві поставлять 100 апаратів штучної вентиляції легень S1500 експертного класу виробництва компанії «Brightfield KB» (Швеція) по 420 тис грн (15 тис).

За даними із договорів «Медхолдінгу» з іншими замовниками, виробничі потужності «Brightfield KB» знаходяться в «Nanjing Superstar Medical Equipment Co., Ltd.» (Китай).

 

У липні компанія «Crown Healthcare Equipment Ltd» (Британія) писала на своїй фбук-сторінці, що роздрібна ціна апаратів S1500 становить $60 тис (1,70 млн грн.), а ціна розпродажу – $20 тис (567 тис грн.). Їх виробник був не вказаний. Невідомо, чи входить сюди ПДВ. Але ціна розпродажу на третину вища від договірної ціни «Медзакупівель».

Нинішню закупівлю провели без торгів, опублікувавши договір за процедурою COVID-19.

За даними замовника, економія склала 16% відносно очікуваної вартості у 50,00 млн грн.

Нині столичний «Медхолдінг» очолює Тетяна Сергієнко, а засновницею є киянка Наталія Швецова. Але до січня 2019 року засновником був Сергій Швецов із Ніжина Чернігівської області. Водночас українець на ім’я Сергій Швецов володіє шведською «Brightfield KB», яка вказана виробником. У «Brightfield KB» партнером з обмеженою відповідальністю є «Norax Medical GMBH» (Австрія), якою володіє і керує Федеріко Форманьяна із Польщі.

Із 2016 року «Медхолдінг» отримав підрядів на 1,06 млрд грн., з яких цей – найбільший.

Довідково

Комплект має включати: капнограф, пульсоксиметр, зволожувач дихальної суміші, візок, тримач дихального контуру, багаторазовий та десять одноразових дихальних контурів.

Апарат повинен забезпечувати інвазивну та неінвазивну штучну і допоміжну вентиляцію легень у дітей і дорослих. Він повинен бути турбінним, працювати автономно протягом години, мати дисплей, широкий діапазон робочого тиску кисню та можливість роботи від кисневого джерела невисокого тиску тощо. Режими вентиляції мають включати такі:

  • контрольований та синхронізований за об’ємом, з можливістю підтримки тиском;
  • контрольований та синхронізований за тиском, з можливістю підтримки тиском;
  • контрольований та синхронізований за тиском з гарантованим об’ємом;
  • синхронізована переривчаста вимушена вентиляція з підтримкою тиску;
  • режим постійного позитивного тиску в дихальних шляхах CPAP/PEEP;
  • високопотокова киснева терапія з потоком до 60 літрів на хвилину.

Крім того, вимагається наявність режиму двофазної вентиляції з керуванням за тиском, а також наявність автоматичних / адаптивних / інтелектуальних режимів вентиляції, які дозволяють дотримуватись сучасних протоколів протективної респіраторної підтримки при тяжких пневмоніях та ГРДС, мають можливість автоматичного налаштування за мінімальною кількістю параметрів, застосування від інтубації до екстубації, налаштування за показниками О2 та СО2, автоматичної синхронізації із дихальними зусиллями пацієнта.

За даними з інструкції, яку «Медхолдінг» подав на інший тендер «Медзакупівель», апарат S1500 забезпечує інвазивну та неінвазивну вентиляцію. Він має такі режими: VC-ACV (регульований об’єм – допоміжна вентиляція), PC-ACV (регульований тиск – допоміжна вентиляція), PVC-ACV (регульований об’єм з регульованим тиском – допоміжна вентиляція), VC-SIMV (регульований об’єм – допоміжна вентиляція з підтримкою), PVC-SIMV (регульований об’єм з регульованим тиском – допоміжна вентиляція з підтримкою), PC-Dual PAP (регульований тиск – дуо-позитивний тиск у дихальних шляхах), PC-APRV (регульований тиск – вентиляція зі зниженням тиску в дихальних шляхах), CPAP/PSV (постійний тиск вентиляції з підтримкою позитивного тиску), CPAP-VG (постійний тиск вентиляції з підтримкою позитивного тиску та гарантованим дихальним об’ємом).

Анна Сорока, “Наші гроші”