АМКУ відхилив «Транс Лайн Груп» з тендерів на 209 мільйонів, надавши карт-бланш тещі топ-менеджера «Онуру»
06.10.2020   //  

1 жовтня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету постановила відмовити у задоволенні скарги ТОВ «Транс Лайн Груп» на відхилення компанії на тендерах з експлуатаційного утримання доріг Чернігівської САД сукупною вартістю 209 млн гривень. Про це повідомляється у рішеннях, опублікованих на сайті «Прозорро».

Мова йде про тендери з експлуатаційного утримання таких доріг:

 

АМКУ відмовив у задоволенні скарги на відхилення «Транс Лайн Груп», і на допущення до аукціону інших двох учасників – ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» та «Спец Комплект Постач». Ці дві компанії – єдині, які Чернігівська САД допустила до усіх трьох тендерів.

Згідно із скаргою, Замовник не допустив компанію через те, що у складі її ТП не було копії свідоцтва про випробування фарби для горизонтальної розмітки автомобільних доріг «Сигналін» у відповідності до стандарту EN 1436, а також нечинний сертифікат ISO на сферу діяльності на роботи по нанесенню дорожньої розмітки.

На усіх трьох тендерах Замовник, окрім «Транс Лайн Груп», відхилив і пропозицію ДП «Київський облавтодор», а на одному з трьох – і пропозицію ТОВ «ДС Пром Груп». «Облавтодор» відхилили тому, що сума його чистого доходу за 2019 рік є меншою за очікувану вартість предмета закупівлі. «ДС Пром груп», згідно з позицією Замовника, також не надала копію свідоцтва про випробування фарби для горизонтальної розмітки автомобільних доріг  у відповідності до стандарту EN 1436.

Таким чином, на тендері залишилися дві компанії – ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» та ТОВ «Спец Комплект Постач» – компанія з родинного оточення топ-менеджера турецької «Онур Конструкціон Інтернешнл», яка в основному виграє тендери на експлуатаційне утримання доріг – приміром, 25 вересня підприємство уклало договір з Рівненською САД на утримання доріг на 315 мільйонів гривень. Причому Замовник відхилив на тендері місцевий облавтодор за тією ж причиною, в результаті чого компанія розіграла підряд з представником Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Техно-Буд-Центр».

«Бахмачгазбудсервіс» вперше підписав два договори з Чернігівською САД 2 вересня, обійшовши на аукціоні ПрАТ «Шляхове ремонтно-будівельне управління №82». На 7 тендерах з 8 за 2020 рік, куди подавалися обидві «Спец Комплект Постач» та «Бахмачгазбудсервіс», останню компанію відхиляли, і вона опинялася на торгах з «Транс Лайн Груп». В усіх цих торгах, аби перемогти, «Транс Лайн Груп» падала в ціні в середньому на 69%.

З грудня 2019-го року власником «Спец комплект постач» стала Надія Кравс. Її чоловік – Петро Кравс, значиться директором ТОВ «Агросетон», яка входить до турецької  групи компаній «Онур». Вони тесть і теща Емре Караахметоглу, який є генеральним координатором «Онур Груп» в Україні. Їх дочка Олена Кравс у 2018-му році вийшла за нього заміж. Її двоюрідний брат Олег Фаріон також володіє часткою «Онур конструкціон інтернешнл». Ще 50% «Спец комплект постачу» належить Сергію Дяченко.  Директором спочатку призначили Енвера Муслімова (керівник ТОВ «Юнашківський гранкар’єр», який належить Четінджевізу Онуру), а у лютому директором став Текінджан Керем.

Власниками «Транс Лайн Груп» є Віталій Лепський та Микола Лавріченко. Останній працював у Кіровоградському та Чернігівському облавтодорах, а також у Полтавській САД. У 2015 році журналісти Bihus.Info виявили, що «Транс Лайн Груп» пов’язана із  структурним підрозділом Укравтодору ДП «Укрдорінвест». Інженер компанії Віталій Коваль раніше працював заступником начальника відділу в «Укрдорінвесті». А  тодішній керівник «Транс лайн груп» Микола Лавріченко був консультантом з технічних питань «Укрдорінвесту».